POETSKO - GLAZBENA VEČER „KORACI IZNAD KROVOVA“ U DVORU VELIKI TABOR

POETSKO - GLAZBENA VEČER „KORACI IZNAD KROVOVA“ U DVORU VELIKI TABOR

U pjesme Marije Lamot, kao i njezinih pjesničkih kolega, Zvjezdane Jembrih i Ivana Hercega, ljubitelji poezije moći će „uranjati“ u romantičnome okruženju Dvora Veliki Tabor, u subotu, 17. ožujka 2018. od 17 sati.

Poznati su pjesnici pozvali na večer poezije posebnu gošću, Ninu Romić, „heroinu nove hrvatske kantautorske scene“, koja svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare.

Bit će ovo rijetka prilika da prepustiti se djelovanju pjesničkih slika i glazbenih interpretacija navedenih umjetnika.

MARIJA LAMOT  - rođena je 22. prosinca 1959. u Krapini, gdje je završila osnovno i gimnazijsko školovanje, a filozofiju i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao profesorica u Gimnaziji u Krapini.

Objavila je sedam zbirki pjesama.  Neke od pjesama uvrštene su u antologiju „Off line – hrvatsko pjesništvo devedesetih“ . Poeziju objavljuje u časopisima Poezija, Književna republika, Kolo, Riječi, Luč, Polja, te u emisijama 3. programa Radio Zagreba. Piše prikaze pjesničkih zbirki suvremenih pjesnika i pisaca. Filozofske stručne članke objavljuje u časopisu Metodički ogledi.

Suautor je udžbenika Etika za 1. razred gimnazije.

Članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog filozofskog društva.

 

ZVJEZDANA JEMBRIH - Zvjezdana Jembrih  rođena je 15. siječnja 1965. u Zagrebu. Diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi, te izvela mnoštvo prostornih intervencija/land art  u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, umjetničke organizacije Autorska kuća i Hrvatskog društva pisaca. Piše i objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima i na radiju.  Dobitnica je potpore za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture RH za 2014. godinu, te dviju književnih nagrada „Franjo Horvat Kiš“ (2008. i  2016.) za književni putopis.

 

 IVAN HERCEG - pjesnik, prozaik i urednik, rođen je 1970. u Krapini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije. Živi u Zagrebu i radi kao redaktor u Jutarnjem listu. Izvršni je urednik u časopisu Poezija, urednik u Biblioteci Poezije i suorganizator festivala Stih u regiji (SUR). Uvršten je u preglede, panorame i antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva.

Objavio 6 knjiga pjesama, 1 zbirku priča i 3 knjige pjesama prevedene na slovenski, poljski i bugarski.

 

NINA ROMIĆ - kantautorica iz Zagreba, svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare. Prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom grupom Izae. 2007. započinje suradnju i s Dunjom Knebl, a 2008. je snimljen zajednički album “Dođe Božić, oj koledo”.Također, česti je gost i počasni član ethno-doom grupe [S.o.M.].

Autorska glazba koju izvodi može se okarakterizirati kao melankolična i psihodelična akustika, s primjesama folka u kontekstu minimalističnog  skladanja i izvođenja a-capella napjeva uz pratnju instrumenta, na način na koji su radili „naši stari“ - iskreno, bez pretenzija i iz srca. 2010. joj izlazi album prvijenac nazvan "Daljine" (Aquarius Records), koji je od strane kritike izvrsno ocijenjen i uvršten u top5 najboljih albuma 2010. godine. Dvije godine kasnije izlazi drugi album „Ptice“, kojim nastavlja skupljati hvalospjeve i vrlo povoljne kritike. 2014. joj izlazi i treći album, "Stablo".