Veronika Desinićka u slovensko – hrvatskoj uspomeni

U godini Europske kulturne baštine zajednička izložba Dvora Veliki Tabor i Pokrajinskog muzeja Celje

Veronika Desinićka u slovensko – hrvatskoj uspomeni

Veronika Desinićka (pogubljena 1425. godine), druga žena Fridrika II. Celjskog, tragična protagonistica prvog zabilježenog procesa za vještičarenje u Sloveniji, te žena čija je nesretna životna priča, kao usmena predaja, upisana na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, do dana je današnjeg, skoro 600 godina nakon smrti, ostala aktualna tema slikara, pjesnika, književnika, scenskih umjetnika, ali i muzealaca.

Prošle srijede, 27. lipnja 2018. godine u celjskoj Staroj grofoviji na Veroniku Desinićku podsjetili su se mnogobrojni posjetitelji koji su bili nazočni otvorenju zajedničke izložbe Pokrajinskog muzeja Celje i Dvora Veliki Tabor (Muzeji Hrvatskog zagorja).

Izložbi i popratnoj knjižici, pod nazivom Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu, autorice su mag. Rolanda Fugger Germadnik (Pokrajinski muzej Celje) i mag. Kristina Pavlović (Dvor Veliki Tabor).

U večeri otvorenja izložbe ljubitelji povijesti mogli su pogledati originalni dokument, datiran 24. kolovoza 1426. koji se čuva u Arhivu republike Slovenije, a u kojem je imenom navedena Veronika kao supruga grofa Fridrika II. Celjskog.