25. Edukativno-muzejska akcija u Dvoru Veliki Tabor

„Jer…ljubav nikad nije bila grijeh, a kamoli zločin!“

Ljubav ćete, u Dvoru Veliki Tabor, pronaći na očitim i onim manje očitim mjestima. Ona lebdi među zidovima dvora ispričana mnogo puta u Legendi o Veroniki Desinićkoj, pa i u onoj o Vili Meluzini. Nekad ju se treba potražiti među pismima, a nekad je opipljiva u obliku keramičke figurice ljubavnog para iz 18. stoljeća. U okviru 25. EMA-e pokušat će ju se, u Velikom Taboru, u tim njezinim različitim manifestacijama, predočiti uz pomoć 3D slagalica od papirnatih kocki i fotografija.

Što je EMA i zašto „ljubav“?

Tradicionalno, unatrag 24 godine, Hrvatsko muzejsko društvo i pripadajuća mu Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, organizirali su Edukativne muzejske akcije, u svakom godišnjem izdanju s jednom karakterističnom temom (voda, hrana, lađa i sl.). EMA se u hrvatskim muzejima provodila od 18. travnja do Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Dakako, ove godine sve se poremetilo, što zbog pandemije, a u zagrebačkim muzejima i zbog potresa. Pa ipak, muzejski su djelatnici snalažljivi pa su pronašli načina kako ipak održati EMA-u u novim uvjetima.

Neki ovako, neki onako!

Dvor Veliki Tabor, u skladu s prethodno napisanim, svojim će malim i velikim posjetiteljima do kraja kolovoza, vikendom, u terminima od 12 do 13 i od 15 do 16 sati omogućiti potragu za manifestacijama ljubavi, a koje se mogu pronaći u i oko muzeja, u muzejskim predmetima i muzejskim pričama. 

U subotu i nedjelju,  22. i 23. te 29. i 30. kolovoza 2020. djeca i njihovi roditelji naučit će kako na ljubav djeluje velikotaborski labirint, kome je pisao tajanstveni Fritz, kako izgleda pozivnica za vjenčanje jednog baruna iz 19. stoljeća! Također će se okušati u vještinama rezanja, lijepljenja, kombiniranja i koordiniranja fotografije muzejskog predmeta sa šablonama kocki od kojih će se u konačnici oblikovati slagalice. Za najspretnije su pripremljene simbolične nagrade.

Radionice će voditi muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor, Kristina Pavlović.