Novosti i najave

JURJEVO U VELIKOM TABORU

21. travnja, 2021.

„Sveti Juraj rukom maše, svakom grmu dosta paše“ –

U čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo (23. travnja) kao pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine. Kršćanski Sveti Juraj koji ubija zmaja zaštitnik je brojnih zagorskih općina, među kojima je i Desinić.

Stoga će se u Dvoru Veliki Tabor upravo na Jurjevo dati počast tom znakovitom blagdanu.

Bez obzira na vremenske uvjete, a uz stroge epidemiološke mjere, ovog petka 23. travnja 2021. otvaraju se, u večernjim satima, vrata Velikog Tabora i uz slobodan ulaz organizira se događanje u sklopu projekta Living castles sa sljedećim sadržajem:

* U 19,30 sati stručno predavanje (uživo, u dvorani i on – line na fb stranici Velikog Tabora, www.facebook.com/VelikiTabor/) pod nazivom „Kako je Jura došao u Desinić i u kakvoj je vezi sa svetim trokutom?“ koje će održati etnologinja Kristina Pavlović o praksama i običajima Jurjeva u Hrvatskom zagorju i ugrađenosti praslavenskih mitskih slika u pejzaž, uz slikovnu prezentaciju i demonstraciju izrade svirala i vjenčića od cvijeća

* U 20,30 sati igra za posjetitelje - "Potraga za Jurjem zelenim u Velikom Taboru" uz glazbenu podlogu tradicionalnih jurjevskih pjesama

* U 21,00 sat video mapping projekcije : Living Tabor, Legenda o Veroniki Desinićkoj

Radionica i video mapping projekcije se održavaju u sklopu projekta LIVING CASTLES koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Preporuka je posjetiteljima koji žele sudjelovati u “Potrazi za Jurjem zelenim” da se predbilježe na email kristina.pavlovic@mhz.hr

Ulaz u Dvor i sudjelovanje u programima za Jurjevo bit će besplatni.

čitaj više

U GALERIJI DVORA TRAKOŠĆAN OTVORENA JE IZLOŽBA VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU

16. travnja, 2021.

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja 2021., otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman. Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec. Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća. Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

čitaj više

OTVORENJE IZLOŽBE „VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU“ U GALERIJI DVORA TRAKOŠĆAN

09. travnja, 2021.

Dvor Trakošćan i Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor pozivaju Vas na otvorenje izložbe „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ koje će se održati u Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja 2021., u 18:00 sati.

Izložbom će biti prezentiran stari grad – njegova monumentalna arhitektura, sanacijski radovi vršeni na objektu, te namjena. Također, bit će predstavljeni njegovi vlasnici i događaji koji su se u dvoru odvijali tijekom 20. stoljeća. Navedeno razdoblje obilježeno je propadanjem Velikog Tabora, no, s druge strane, također i razvijanjem svijesti o njegovom velikom značaju za hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te uloženim naporima da se grad sačuva za iduća stoljeća.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Autorica izložbe je kustosica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2021.

Otvorenje izložbe održat će u skladu s epidemiološkim mjerama.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više