Novosti i najave

OBILJEŽAVANJE TREĆE NEDJELJE ADVENTA

06. prosinca, 2021.

„Neka dođe SVJETLOST – radujte se!“ simbolično će uskliknuti svi koji će se djelatnicima Dvora Veliki Tabor pridružiti ovoga vikenda, 11. i 12. prosinca 2021. godine u obilježavanju TREĆE NEDJELJE ADVENTA.

čitaj više

Posebne mjere za posjetitelje muzeja

17. studenog, 2021.

Temeljem nove odluke stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od utorka 16. studenoga 2021. uvode se posebne sigurnosne mjere za posjetitelje Muzeja Dvor Veliki Tabor.

Prilikom ulaska u muzej svi posjetitelji stariji od 16 godina obvezni su predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju i testiranju.

čitaj više

U DVORU VELIKI TABOR OTVORENA JE IZLOŽBA „ČUVARI ETNOGRAFSKE BAŠTINE U VELIKOM TABORU“

28. listopada, 2021.

U Dvoru Veliki Tabor, u srijedu 27. listopada 2021., održano je svečano otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“ autorice Renate Dečman, povjesničarke i kustosice Muzeja.

Uz brojne posjetitelje, otvorenju izložbe prisustvovali su ravnatelj Muzeja grada Pregrade, Davor Špoljar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, Draženka Gretić, te ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol.

Na samom početku svečanosti, voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec pozdravila je sve okupljene, nakon čega im se obratila autorica izložbe Renata Dečman koja je predstavila izložbu te zahvalila brojnim institucijama i osobama koje su omogućile ili pridonijele njenom realiziranju u Velikom Taboru. Dečman je posjetitelje upoznala s Etnografskom zbirkom Dvora Veliki Tabor koja trenutno broji 512 predmeta, od kojih je na izložbi predstavljen izbor od 133 eksponata. Objasnila je kako se radi o predmetima tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, ponajprije iz desinićkog i pregradskog kraja koji su nastali krajem 19. i tijekom 20. stoljeća. Posjetitelji su razgledali brojne lončarske proizvode, predmete kućnog inventara, te tradicijskog gospodarstva. Manjim dijelom na izložbi su zastupljeni predmeti vezani uz tradicijske obrte te alatke i pomagala za proizvodnju tekstila. Dečman je istaknula kako se u Etnografskoj zbirci nalazi samo par komada namještaja i svega tri tekstilna predmeta, a iz navedene skupine predmeta posjetitelji su mogli vidjeti jedan stol i klupu te stolnjak. Također je naglasila kako je jedan od zanimljivijih eksponata pokladna drvena maska košuta koja je vrlo nalik pokladnim maskama iz Međimurja, te da postoji mogućnost da i ona dolazi s tog prostora.

čitaj više