6 nagrada za „novu“ Legendu o Veroniki Desinićkoj

Kakav bi bio život Veronike Desinićke da je, kojim slučajem, sudbina „okrenula ploču“?
S tim su se pitanjem suočila brojna djeca iz osnovnih škola diljem Hrvatske koja su odlučila sudjelovati na nagradnom natječaju literarnih radova raspisanom od strane Muzeja Hrvatskog zagorja – Dvora Veliki Tabor, a u okviru radionica na temu nematerijalne baštine.


Povjerenstvo za ocjenu radova sada je iz 60-ak pristiglih na natječaj izdvojilo njih 6. Imena djece, autora tri najbolja rada u prozi i tri u stihu, bit će javno obznanjena ove subote, 28. listopada 2017. godine na svečanosti koja se u 12 sati organizira u Rustikalnoj dvorani u Dvoru Veliki Tabor.


Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj je 2014. godine registrirana kao nematerijalno kulturno dobro - Rješenjem Ministarstva kulture upisana je u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Djeci osnovnoškolskog uzrasta, u okviru natječaja, bio je ponuđen nepotpun tekst legende koji završava scenom suđenja Veroniki. Što su suci presudili i kakva je bila daljnja sudbina Fridrika i Veronike bilo je prepušteno dječjoj mašti. Zadatak djece je bio da se nadovežu na već zadani tekst te, koristeći svoju kreativnost i maštu kao i spisateljsko umijeće, osmisle vlastiti završetak u formi priče, dramatizacije (monolog ili dijalog) ili pjesme. Uvjet natječaja je bio da tekst ima veličinu 120 - 250 riječi (izuzev pjesme koja je mogla imati manje riječi od navedenog).


U povjerenstvu za ocjenjivanje radova bile su:
* Danuška Ružić - prof. književnosti
* Barbara Bračun - pjesnikinja, knjižničarka i konceptualna umjetnica
* Kristina Pavlović – mag. etnologije i kult. antropologije, muzejska
pedagoginja u Velikom Taboru
* Renata Dečman – mag. povijesti, kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor
Sudjelovala su djeca iz osnovnih škola iz Lobora, Zagreba, Šibenika, Varaždina, Konjščine, Donje Stubice, Martijanca, Slavonskog Broda, Bjelovara, Desinića, Stubičkih Toplica, Ivanca, Ljubeščice i Svetog Ivana Žabno.


Za sve koji su poslali svoje radove na literarni natječaj i za njihove mentore pripremljene su zahvalnice i mali pokloni, a posebna priznanja i nagrade dobit će 6-ero nagrađenih.
Na svečanosti dodjele nagrada djeci će biti predstavljena i nova muzejsko-edukativna radionica čija je tema, također, Legenda o Veroniki Desinićkoj.