OTVORENA IZLOŽBA „OTON IVEKOVIĆ: ZNAMENITI GOSPODAR VELIKOG TABORA“

U petak, 19. srpnja, u Dvoru Veliki Tabor otvorena je izložba „Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora“ autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.

Uz brojne posjetitelje, otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik župana, Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik Općinskog vijeća općine Desinić, Velimir Šlogar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, Draženka Gretić, te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.

Autorica izložbe, Renata Dečman pozdravila je sve okupljene, te je naglasila kako je izložbom Otonovih radova željela obilježiti čak trostruku obljetnicu – 150. godišnjicu rođenja te 80. godišnjicu smrti ovog slavnog hrvatskog slikara koji je prije točno 100 godina kupio Veliki Tabor i time ušao u povijest kao posljednji privatni vlasnik tog plemićkog grada. Nakon što je predstavila izložbu, gospodin Anđelko Ferek Jambrek i službeno je proglasio otvorenje.

Prisutni su imali priliku razgledati 34 eksponata, ponajprije Otonove slike i crteže od kojih su mnogi nastali upravo u Velikom Taboru. Izloženo je i nekoliko knjiga, kojima se Iveković prezentira i kao ilustrator te putopisac. Također, na izložbi se mogu vidjeti reprodukcije dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, poput molbi i pisama koje je Oton uputio caru Franji Josipu I te Izidoru Kršnjavom, kao i brojni dokumenti vezani uz njegovu snahu Mirjam, istaknutu ondašnju kirurginju koja je svoju liječničku karijeru započela upravo u Desiniću (krsni list, diploma, uvjerenje o njenim medicinskim kompetencijama…).

Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Pjevačkog zbora „Đuro Prejac“ iz Desinića.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do 19. kolovoza 2019. godine.