OTVORENJE IZLOŽBE „ČUVARI ETNOGRAFSKE BAŠTINE U VELIKOM TABORU“

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“, u srijedu, 27. listopada 2021., s početkom u 18:00 sati.

Ovom izložbom bit će predstavljena Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor u kojoj se nalaze predmeti tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, ponajprije iz desinićkog i pregradskog kraja. Posjetitelji će biti upoznati s nastankom navedene zbirke u Velikom Taboru te njenim sakupljačima i donatorima. Predstavit će se osobe te ustanove koje su brinule, ili i dalje brinu o etnografskim predmetima. Izložba govori o povijesti Velikog Tabora u drugoj polovici 20. stoljeća tj. o njegovoj namjeni i korisnicima koji su ujedno vodili brigu o etnografskim predmetima. Njome je prezentirano razdoblje od sredine 70-ih godina 20. stoljeća kada su umirovljeni učitelj Josip Štimac i naivni umjetnik Ivica Špoljar u dvorcu započeli s organiziranjem izložbi etnografskog materijala iz Špoljarove bogate privatne kolekcije. Posjetitelje se, putem izložbenih panoa na hrvatskom i engleskom jeziku, upoznaje s osnivanjem Zavičajnog muzeja općine Pregrada u Velikom Taboru početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Također, njome se rasvjetljava razdoblje kada su dvorcem upravljali Turistički savez općine Pregrada te Društvo Veliki Tabor iz Desinića. I na kraju, izložba otkriva kakvo je stanje Etnografske zbirke od 2003. godine pa sve do danas kada brigu o predmetima vodi stručno osoblje Muzeja Hrvatskog zagorja.  

Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor trenutno broji 512 inventariziranih predmeta, a na izložbi će se moći razgledati izbor od 133 eksponata. Najveći dio zbirke sačinjavaju lončarski proizvodi, kućni inventar i predmeti tradicijskog gospodarstva. Manjim dijelom zatupljeni su predmeti vezani uz tradicijske obrte, alatke i pomagala za proizvodnu tekstila, tekstilni predmeti te namještaj.

Autorica izložbe je kustosica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenog 2022. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!