OTVORENJE IZLOŽBE “VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU”

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Veliki Tabor u 20. stoljeću, u petak, 9. studenog 2018., u 18:00 sati.

Ovom izložbom bit će prezentiran stari grad – njegova monumentalna arhitektura, sanacijski radovi vršeni na objektu, te namjena. Također, bit će predstavljeni njegovi vlasnici i događaji koji su se u dvorcu odvijali tijekom 20. stoljeća.

Navedeno razdoblje obilježeno je propadanjem Velikog Tabora. No, s druge strane, također i razvijanjem svijesti o njegovom velikom značaju za hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te uloženim naporima da se grad sačuva za iduća stoljeća.

Vlasnici i upravitelji Velikog Tabora neprestano su se izmjenjivali. Grad je imao raznoliku, često neprimjerenu namjenu pa se u 20. stoljeću koristio kao zatvor, dječji dom za ratnu siročad, sušionica mesa poduzeća Sljeme, te ugostiteljski objekt Poljoprivredne zadruge Desinić. U periodu između dva svjetska rata, nalazio se u vlasništvu poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića, kojemu je slikoviti izgled dvorca i okolnog krajolika bio nepresušna inspiracija za mnogobrojna umjetnička djela.

S ciljem obnove i zaštite, Josip Štimac 80-tih je godina osnovao u dvorcu Zavičajni muzej, a kasnije je utemeljeno i Društvo Veliki Tabor čijim je bio predsjednikom. Organizirao je brojna događanja – mačevalačke turnire, izložbe, likovne kolonije, koncerte, sokolarenja – koja će na izložbi biti prezentirana fotografijama. Od 1993. dvorac je sastavni dio Muzeja Hrvatskog zagorja, koji su ubrzo proveli sveobuhvatna arheološka istraživanja te brinuli o obnovi Velikog Tabora pod vodstvom Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 80 eksponata - brojne razglednice i fotografije, slike Otona Ivekovića, knjige, zatim predmete iz etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge muzejske predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Zahvaljujući sačuvanim fotografijama, posjetitelji će se upoznati s promjenama vršenima na arhitekturi Velikog Tabora tijekom čitavog stoljeća te, među ostalim, otkriti koja je važna povijesna ličnost 1968. godine došla u razgled dvorca.

Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Radujemo se Vašem dolasku!