Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor – izložba, radionice, predstava

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.

 

Premda se najčešće povezuje uz djecu, znalci vještinu lutkarstva često definiraju ovako: „Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija“.

 

U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani uz Veliki Tabor poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine. I nisu to predstave samo za djecu.  U njima jednako uživaju i odrasli koji tako na trenutak ostavljaju stvarni svijet i dopuštaju si maštati.

 

Prošle je godine, po prvi puta, u Dvoru Veliki Tabor kao aktivnost projekta Living castles, organiziran Međunarodni festival lutkarskih predstava. Brojni veliki i mali posjetitelji mogli su uživati u zanimljivim lutkarskim predstavama. (Sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.)

 

Ove godine želja nam je uključiti se u obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva. Već u petak 19. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“. Mnoštvo igračaka koje će biti prikazane u Velikom Taboru, a koje su sada u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca, proizvedeno je od kraja 19. do početka 21.stoljeća (jednaki status imaju starinske igračke od papier machea i lutke Barbie i Teletubbies). Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec.

 

I premda će izložba ostati otvorena neko duže vrijeme, baš ovaj vikend u kojem se proslavlja Svjetski dan lutkarstva, bit će idealan za posjet Velikom Taboru.

Naime, u subotu, 20. ožujka i u nedjelju, 21. ožujka, djeca će se, sa svojim roditeljima, u čak dva termina (od 11:30 do 12:30, te od 14:00 do 15:00 sati) moći okušati u izradi „poskakujućih“ (pop-up) vitezova - zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala, te lutaka „silueta“ koje će odmah moći isprobati u tzv. kazalištu sjena.

Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, za sve će posjetitelje muzeja, male i velike, između dvije radionice, u 13 sati, lutkarska družina IOCULATORI odigrati predstavu Legenda o Veroniki Desinićkoj.

 

No, čak i ako ste u nemogućnosti doći u Desinić, možete se u ovu proslavu uključiti iz vlastitog doma. I to tako da pronađete neku svoju fotografiju iz djetinjstva na kojoj se, uz vas, nalazi i vaša omiljena (ili bilo kakva druga) igračka. Do kraja mjeseca ožujka fotografije možete „prikopčati“ na zid Facebook stranice www.facebook.com/VelikiTabor/ uz informaciju kada (koje godine) i gdje je fotografija snimljena. Sve će se fotke s igračkama naći u posebnom albumu na web stranici Velikog Tabora, www.veliki-tabor.hr.

 

Dovedite djecu, omogućite im vikend pun lutaka i zabave, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera!

 

 

RASPORED  OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA

U DVORU VELIKI TABOR

 

Petak, 19. ožujka 2021.

U 18:00 sati – otvorenje izložbe lutaka iz ostavštine Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“

 

 

Subota, 20. ožujka 2021.

Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova

Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

 

 

Nedjelja, 21. ožujka 2021.

Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova

U 13:00 sati – lutkarska kazališna predstava družine IOCULATORI – Legenda o Veroniki Desinićkoj

Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

 

Do kraja ožujka šaljite na facebook stranicu Velikog Tabora svoje fotografije iz djetinjstva na kojima ste snimljeni s nekom igračkom, te navedite koje je godine i gdje prizor fotografiran.