U Dvoru Veliki Tabor održan je prvi Međunarodni festival lutkarskih predstava

U subotu i nedjelju 19. i 20. rujna 2020. g. održan je prvi Međunarodni festival lutkarskih predstava u Dvoru Veliki Tabor. Program je otvoren glazbenim nastupom u izvedbi DUA DARMAR i DUA ALLA DANZA, a u pauzama između lutkarskih predstava posjetitelje je trikovima uveseljavao žongler Clown Blento. U prostorima Dvora održane su brojne lutkarske predstave i radionice za najmlađe, ali i one starije koji su mogli naučiti osnove lutkarstva. Bilo je tu ginjol lutaka, marionetnih lutaka, lutaka sjene, lutaka u originalnoj veličini, lutaka od ekoloških materijala, lutaka od neobrađenog drveta, a sudionici su svoje lutke ponijeli kućama. Posjetitelji su imali slobodan ulaz u sve izložbe Dvora Veliki Tabor, a među njima i na izložbu lutaka Srednjovjekovnog putujućeg lutkarskog kazališta Ioculatori.
U programu su nastupili Lutkarski studio „Kvak“ iz Zagreba, Grajsko lutkovno gledališče Sevnica iz Slovenije, Svijet lutaka iz Zagreba, KRUNA TARLE-art iz Zagreba, Lutkarsko kazalište „Lutonjica Toporko“ iz Samobora, Udruga „Pjetlić Zlatokrijestić” – udruga za poticanje i oslobađanje kreativnosti kod djece i mladeži iz Zagreba, Lutkarsko kazalište „Za bregom“ iz Zagreba, Srednjovjekovno putujuće lutkarsko kazalište IOCULATORI iz Dvora Veliki Tabor.

Program oba dana festivala završen je video mapping projekcijama Legenda o Veroniki Desinićkoj i Living Tabor koje su oduševile najmlađe i najstarije posjetitelje, a nastale su u sklopu projekta LIVING CASTLES Međunarodni festival lutkarskih predstava u Dvoru Veliki Tabor održan je u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa koji se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija- Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.