Novosti i najave

U DVORU VELIKI TABOR ODRŽANO VEČERNJE DOGAĐANJE „NAŠA DIKA – VERONIKA DESINIĆKA!“

04. listopada, 2020.

Jučer, 3. listopada, u Dvoru Veliki Tabor održano je večernje događanje pod nazivom „Naša dika – Veronika Desinićka!“. Bilo je to još jedno u nizu događanja i radionica koje su u Muzeju održane ove godine u sklopu programa Radionica nematerijalne baštine. Cilj navedenog programa je popularizacija i upoznavanje šire javnosti s nematerijalnom baštinom vezanom uz Veliki Tabor, ponajviše s usmenom predajom o Veroniki Desinićkoj i pričom o vili Meluzini. Stoga su ove godine kreirane i dvije nove lutkarske predstave na tu temu, "Vila Meluzina" i "Naša dika - Veronika Desinićka!" koja je jučer izvedena po prvi puta. U sklopu programa, u Dvoru Veliki Tabor ove je godine također kreiran deplijan "Taborgradske priče i lutkarske predstave". Urednica i autorica teksta deplijana, kao i voditeljica Radionica nematerijalne baštine je Renata Dečman, kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor. U deplijanu se mogu pronaći najpoznatije velikotaborske priče i opisi četiriju lutkarskih predstava koje se izvode u Velikom Taboru.

Središnji dio jučerašnjeg večernjeg događanja bilo je izvođenje lutkarske predstave "Naša dika – Veronika Desinićka!" u izvedbi lutkarske družine Ioculatori u kojoj su nastupili djelatnici Muzeja Hrvatskog zagorja: Siniša Žnidarec, Nives Ćurković, Kristina Pavlović, Tomislav Drempetić Hrčić, te Andrea Brlobuš, koja je ujedno i autorica dramskog teksta. Održana je i prikladna radionica „Veronika memory“, te kostimirano stručno vodstvo kroz izložbe. Večer je završila projekcijom video mappinga „Living Tabor“ i „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ koji su izrađeni u sklopu projekta Living castles.

Svim posjetiteljima najsrdačnije zahvaljujemo na dolasku!

čitaj više

VEČERNJE DOGAĐANJE: NAŠA DIKA - VERONIKA DESINIĆKA!

28. rujna, 2020.

U subotu, 3. listopada 2020., u Dvoru Veliki Tabor održat će se večernje događanje Naša dika - Veronika Desinićka! posvećeno najpoznatijoj legendi vezanoj uz ovaj kasnosrednjovjekovni plemićki grad. Radno vrijeme muzeja biti će produljeno do 20 sati, a za posjetitelje je pripremljen bogat i raznovrstan program kroz koji će se upoznati s pričom o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridrika II Celjskog. Program započinje u 16 sati s edukativnom radionicom „Veronika memory“ namijenjenom svim uzrastima. Nakon radionice posjetitelji će moći razgledati dvorac i izložbe u organiziranom kostimiranom stručnom vodstvu. U 18:30 na rasporedu je lutkarska predstava „Naša dika - Veronika Desinićka!“ koju će lutkarska družina Ioculatori izvesti po prvi puta. Program završava projekcijama video mappinga „Living Tabor“ i „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ izrađenih u sklopu projekta Living castles financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Edukativna radionica, kostimirano stručno vodstvo i lutkarska predstava bit će besplatni za sve posjetitelje, a ulaznice se naplaćuju prema redovnom cjeniku.

Za uspomenu na događanje, svi posjetitelji dobit će besplatan primjerak deplijana „Taborgradske priče i lutkarske predstave“ autorice Renate Dečman. U njemu se mogu pronaći tekstovi najpoznatijih velikotaborskih legendi te kratki opisi četiriju lutkarskih predstava koje se nalaze u stalnoj ponudi Dvora Veliki Tabor.

Radujemo se vašem dolasku!Raspored događanja:

16:00 - 17:00 Edukativna radionica „Veronika memory“

17:00 - 18:30 Kostimirano stručno vodstvo

18:30 - 19:15 Lutkarska predstava „Naša dika – Veronika Desinićka!“

19:15 - 19:30 Video mapping „Living Tabor“ i „Legenda o Veroniki Desinićkoj“

čitaj više

BESPLATNE EDUKATIVNE RADIONICE

23. rujna, 2020.

Ovog će se vikenda u Dvoru Veliki Tabor održati edukativne radionice namijenjene svim uzrastima. U subotu, 26.09., u terminu od 12 do 13 sati organizirat će se radionica „Mala škola ljekovitog bilja“. Kroz ovu radionicu imat ćete prilike naučiti kako se od davnina bilje koristilo u ljekovite i odjevne svrhe, tko su najveći čuvari srednjovjekovne medicine, kako brati i sušiti biljke, te koje su biljke otrovne. U nedjelju, 27.09., u istom terminu (12-13 sati) na rasporedu je radionica „Živjela žlica!“. Na ovoj radionici moći ćete saznati od kojih se sve materijala kroz povijest izrađivala žlica, kakve je izglede poprimala, a na kraju će svi sudionici radionice izraditi vlastitu žlicu od gline.

Navedene radionice besplatne su za sve posjetitelje, a ulaznice se naplaćuju prema redovnom cjeniku.

Radujemo se vašem dolasku!

čitaj više