Novosti i najave

USKRSNI PONEDJELJAK U VELIKOM TABORU

30. ožujka, 2021.

I opet će odjekivati pucnjava iz kubura oko Dvora Veliki Tabor!

Pridružite nam se 5. travnja 2021. od 14 sati!

Uskrsni ponedjeljak je, to se već godinama zna, dan kad se u Dvoru Veliki Tabor okupljaju kuburaši iz zapadnoga dijela Hrvatskog zagorja.

No, prošle godine bio je potpuni muk, a ove će se, ipak, u skladu s epidemiološkim mjerama, tradicija nastaviti. U vrlo skromnom obliku, ali ipak…

U tom smislu najavljujemo simboličan program Uskrsnog ponedjeljka u Velikom Taboru oko kojeg će (na vanjskome prostoru) 5. travnja 2021. godine članovi Kuburaškog društva Desinićka kubura zajedno s Taborgradskim oružnikima izvršiti svečano postrojavanje članova u svojim karakterističnim odorama, s kuburama i zastavom.

Program započinje u 14:00 sati, a okupljeni kuburaši demonstrirat će i pucanje iz svojih „pištola“.

Organizatori ove manifestacije su KD Desinićka kubura Desinić i Dvor Veliki Tabor, MHZ.

Odlučite li, na Uskrsni ponedjeljak, doći na Košnički Hum strogo se pridržavajte mjera zaštite – držite razmak, nosite masku i dezinficirajte ruke!

čitaj više

Radionica lončarstva

24. ožujka, 2021.

Pridružite nam se u subotu, 27. ožujka, u Dvoru Veliki Tabor, na radionici lončarstva. Upoznajte kako su se nekada radile različite namjenske posude. Okušajte se i sami u modeliranju i stvaranju predmeta od gline.

Radionica je namijenjena za sve dobne skupine, a održat će se u dva termina, od 11 do 12 sati i od 13 do 14 sati. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a ulaz u Muzej se naplaćuje prema redovnim cijenama. Radionica će se održati u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama. Za dodatne informacije i prijave sudjelovanja obratite se na tel: 049/587-889 ili pošaljite upit na mail: msb@mhz.hr

Radionica se provodi u sklopu projekta LIVING CASTLES koji se odvija u sklopu Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, a financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više

Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor – izložba, radionice, predstava

15. ožujka, 2021.

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.

Premda se najčešće povezuje uz djecu, znalci vještinu lutkarstva često definiraju ovako: „Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija“.

U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani uz Veliki Tabor poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine. I nisu to predstave samo za djecu. U njima jednako uživaju i odrasli koji tako na trenutak ostavljaju stvarni svijet i dopuštaju si maštati.

Prošle je godine, po prvi puta, u Dvoru Veliki Tabor kao aktivnost projekta Living castles, organiziran Međunarodni festival lutkarskih predstava. Brojni veliki i mali posjetitelji mogli su uživati u zanimljivim lutkarskim predstavama. (Sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.)

Ove godine želja nam je uključiti se u obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva. Već u petak 19. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“. Mnoštvo igračaka koje će biti prikazane u Velikom Taboru, a koje su sada u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca, proizvedeno je od kraja 19. do početka 21.stoljeća (jednaki status imaju starinske igračke od papier machea i lutke Barbie i Teletubbies). Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec.

I premda će izložba ostati otvorena neko duže vrijeme, baš ovaj vikend u kojem se proslavlja Svjetski dan lutkarstva, bit će idealan za posjet Velikom Taboru.
Naime, u subotu, 20. ožujka i u nedjelju, 21. ožujka, djeca će se, sa svojim roditeljima, u čak dva termina (od 11:30 do 12:30, te od 14:00 do 15:00 sati) moći okušati u izradi „poskakujućih“ (pop-up) vitezova - zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala, te lutaka „silueta“ koje će odmah moći isprobati u tzv. kazalištu sjena.
Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, za sve će posjetitelje muzeja, male i velike, između dvije radionice, u 13 sati, lutkarska družina IOCULATORI odigrati predstavu Legenda o Veroniki Desinićkoj.

No, čak i ako ste u nemogućnosti doći u Desinić, možete se u ovu proslavu uključiti iz vlastitog doma. I to tako da pronađete neku svoju fotografiju iz djetinjstva na kojoj se, uz vas, nalazi i vaša omiljena (ili bilo kakva druga) igračka. Do kraja mjeseca ožujka fotografije možete „prikopčati“ na zid Facebook stranice www.facebook.com/VelikiTabor/ uz informaciju kada (koje godine) i gdje je fotografija snimljena. Sve će se fotke s igračkama naći u posebnom albumu na web stranici Velikog Tabora, www.veliki-tabor.hr.

Dovedite djecu, omogućite im vikend pun lutaka i zabave, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera!


RASPORED OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA
U DVORU VELIKI TABOR

Petak, 19. ožujka 2021.
U 18:00 sati – otvorenje izložbe lutaka iz ostavštine Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“


Subota, 20. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena


Nedjelja, 21. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
U 13:00 sati – lutkarska kazališna predstava družine IOCULATORI – Legenda o Veroniki Desinićkoj
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

Do kraja ožujka šaljite na facebook stranicu Velikog Tabora svoje fotografije iz djetinjstva na kojima ste snimljeni s nekom igračkom, te navedite koje je godine i gdje prizor fotografiran.

čitaj više