Novosti i najave

NOĆ MUZEJA 2019.

25. siječnja, 2019.

I ove godine Dvor Veliki Tabor tradicionalno će sudjelovati u Noći muzeja koja će se održati u petak, 1. veljače s početkom u 18 sati. U okviru ovogodišnje teme „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ za posjetitelje je pripremljen raznolik i bogat program. Održat će se predavanje istaknute muzealke Goranke Horjan, muzejske savjetnice i ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu, te dr.sc Ivane Škiljan, više kustosice Muzeja Hrvatskog zagorja pod nazivom „Novi stalni postav Dvora Veliki Tabor – inovacije u prezentaciji poznate teme“. O povijesti Velikog Tabora posjetitelji će moći saznati nešto više na organiziranim stručnim vodstvima kroz muzejske izložbe.

U drugom dijelu programa, za posjetitelje su pripremljene prave glazbene poslastice! Svi ljubitelji glazbe moći će uživati u jazz koncertu Sandre Halužan i Joea Kaplowitza, a program Noći muzeja svojim će nastupom na gitari obogatiti i Gabriela Nežmahen, učenica Srednje glazbene škole u Pregradi.

Program će trajati od 18 do 23 sata, a ulaz je slobodan!

Dobro došli!

čitaj više

Zimske radionice u Dvoru Veliki Tabor

04. siječnja, 2019.

Na zimskim radionicama u Dvoru Veliki Tabor djeca će otkrivati tajne detalje kapele sv. Ivana

Dvor Veliki Tabor, OŠ „Đure Prejca“ Desinić i PŠ Vinagora treću godinu zaredom organiziraju zimske muzejsko-edukativne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije. Ove zime radionice će se održati 9. siječnja, od 10 do 13 sati u Velikom Taboru pod nazivom „Putevima Veronike Desinićke“. Djeca će se upoznati s blagom koje krije tajnovita kapela sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, izradit će skice za fotografske kulise na temu Veronike Desinićke, Fridrika Celjskog i njihovog sina Ivana, odigrati kviz (s vrijednim nagradama za pobjednike) i kreirati sadržaj buduće radijske emisije koju se namjerava snimiti nakon zimskih radionica. Naime, poučene dobrim iskustvom od prije dvije godine i, također, nastankom polusatne dječje radijske emisije „Zagorska ruža“ (https://www.youtube.com/watch?v=JOh9kX9xaiM), te njenim osobitim uspjehom i slušanošću među učenicima i njihovim roditeljima, voditeljice Projekta i zimskih muzejsko-edukativnih radionica, učiteljica – savjetnica Božica Mandić i muzejska pedagoginja Kristina Pavlović, odlučile su i novoj generaciji djece pružiti priliku da se okušaju kao radijski voditelji, urednici i tehničari. Osim toga, ovu su formu i sama djeca procijenila kao vrlo praktičnu uz pomoć koje svojim prijateljima najlakše mogu ispričati priče iz prošlosti svojega kraja i ukazati na vrijednost materijalne i nematerijalne baštine koju će naslijediti.

Radionicama se mogu priključiti sva djeca iz Desinića, te šire i dalje okolice, koje su odrasli spremni dovesti do Velikoga Tabora i doći po njih. Hrana i piće za djecu su osigurani, kao i sav potreban edukativni i radni materijal. Nagrade također!

čitaj više

U Dvoru Veliki Tabor zasjale tri adventske svijeće

19. prosinca, 2018.

Zima na brijegu Košnićki Hum iznad Desinića, mjestu na kojem je već 600-tinjak godina smješten Veliki Tabor, nije nimalo ugodna. Stoga je na zimske svečanosti dolazak svakog gosta dragocjen i posebno slavljen. Kako je tradicionalno Dvor Veliki Tabor dobio čast organizirati paljenje treće adventske svijeće u okviru Muzeja Hrvatskog zagorja, tako je priredba organizirana ove godine 16. prosinca, u suradnji s općinom Desinić i lokalnim OPG-ovima.

Kako pokazuju odlične fotografije Gorana Gluhaka, ničega nije nedostajalo! Bilo je tu od vrućih kobasica i kuhanog vina, preko božićnog drvca, adventskog vijenca sa svijećama, ovaca, pjesme i radosti do radionica i poklona za djecu, pa i nagrada za najljepše kreiranu i održavanu okućnicu. U programu su sudjelovali članovi KUD-a "Horvatska" iz Velike Horvatske, Pjevački zbor "Đuro Prejac" Desinić, Desinićke Mažoretkinje, Klapa Brv, učenici glazbene škole iz Pregrade, pjevači iz Doma za odrasle osobe Bidružica, Dječji vrtić "Tratinčica", zadruga desinićke osnovne škole, te nekoliko lokalnih OPG-ova sa svojim ukusnim proizvodima. Svijeću su zapalili načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin i desinićki župnik vlč. Franjo Mezak. Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela uručila je nagradu "Zlatna rožica" za najuređeniju okućnicu u 2018. bračnom paru Zlatku i Ljiljani Frlić, te priznanje Luciji Dravinec za uspješnu demonstraciju izrade bučnice na ovogodišnjem BučnicaFestu. Program je vodila Kristina Pavlović. Za djecu su bile organizirane radionice na kojima su bojali češere i predloške s božićnim motivima te izrađivali prigodne ukrase i čestitke. Na radost mališana u jednome se trenutku tijekom večeri pojavio Sveti Nikola s pajdašem Krampusom i s punom košarom poklona koje je nesebično podijelio.

čitaj više