Novosti i najave

MEĐUNARODNI FESTIVAL LUTKARSKIH PREDSTAVA U DVORU VELIKI TABOR - PROGRAM

15. rujna, 2020.

Dođite u subotu i nedjelju 19. i 20. rujna u Dvor Veliki Tabor na prvi Međunarodni festival lutkarskih predstava i uživajte u bogatom programu predstava i radionica. Posjetite izložbu srednjovjekovnog putujećeg lutkarskog kazališta Ioculatori, a kao posebno iznenađenje, i lutkari i posjetitelji moći će u večernjim satima u oba dana programa uživati u dvije video mapping projekcije koje će se projicirati na unutrašnjim zidovima Dvora.

Program se odvija u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, a provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija- Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ulaz je slobodan.

Program

Subota, 19. rujna 2020.

14:30 Otvorenje uz glazbeni nastup

15.00 Lutkarsko kazalište „Lutonjica Toporko“: TAJANSTVENI GENIJ

16.00 Grajsko lutkovno gledališče Sevnica: RUŽNO PAČE

17.00 Nastup žonglera

17.30 Grajsko lutkovno gledališče Sevnica: Radionica izrade jednostavnih lutaka na palici i izrade marionetne lutke u izvedbi

17.30 Lutkarsko kazalište “Lutonjica Toporko”: Radionica neobrađenog drveta

18.30 Ioculatori, lutkarska družina iz Velikog Tabora: VILA MELUZINA

19.00 Lutkarsko kazalište „Za bregom“: BILO PA NIJE

19:30 Nastup žonglera

20.00 3D video mapping: Legenda o Veroniki Desinićkoj

3D video mapping: Living Tabor


Nedjelja, 20. rujna 2020.

15.00 Otvorenje uz glazbeni nastup

15.30 Ioculatori, lutkarska družina iz Velikog Tabora: ZMAJEVO BLAGO

16.00 Nastup žonglera

16.30 Svijet lutaka: PRIČA O KAPLJICI VODE

16.30 Kruna Tarle: radionica Dvor: prozor u vilinski svijet

16.30 Lutkarski studio Kvak: Izrada lutaka od uporabnih predmeta

17.20 Svijet lutaka: Radionica izrade lutaka sjene

17.20 Udruga „Pjetlić Zlatokrijestić: Lutkarska radionica

18.30 Ioculatori, lutkarska družina iz Velikog Tabora: VILA MELUZINA

19.00 Lutkarski studio Kvak: TRI PRAŠČICE

19:40 Nastup žonglera

20.00 3D video mapping: Legenda o Veroniki Desinićkoj

3D video mapping: Living Tabor

čitaj više

MEĐUNARODNI FESTIVAL LUTKARSKIH PREDSTAVA U DVORU VELIKI TABOR

05. rujna, 2020.

U prostoru Dvora Veliki Tabor, ove će se godine po prvi puta održati Međunarodni festival lutkarskih predstava. Posjetite nas u subotu i nedjelju 19. i 20. rujna 2020. g. od 15 do 20 sati i uživajte u bogatom programu lutkarskih predstava i radionica.

Nastupaju: Lutkarski studio Kvak, Zagreb, Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, Slovenija, Svijet lutaka, Zagreb, KRUNA TARLE-art, Zagreb, Lutkarsko kazalište „Lutonjica Toporko“ Samobor, Udruga „Pjetlić Zlatokrijestić”, Zagreb, Lutkarsko kazalište „Za bregom“, Zagreb, Srednjovjekovno putujuće lutkarsko kazalište IOCULATORI, Dvor Veliki Tabor.

Program završavamo 3D videomapping projekcijama Legenda o Veroniki Desinićkoj i Living Tabor. Program se odvija u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, a provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija- Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Festival će se održati u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama s obzirom na pandemiju COVID-19.

čitaj više

25. Edukativno-muzejska akcija u Dvoru Veliki Tabor

19. kolovoza, 2020.

„Jer…ljubav nikad nije bila grijeh, a kamoli zločin!“

Ljubav ćete, u Dvoru Veliki Tabor, pronaći na očitim i onim manje očitim mjestima. Ona lebdi među zidovima dvora ispričana mnogo puta u Legendi o Veroniki Desinićkoj, pa i u onoj o Vili Meluzini. Nekad ju se treba potražiti među pismima, a nekad je opipljiva u obliku keramičke figurice ljubavnog para iz 18. stoljeća. U okviru 25. EMA-e pokušat će ju se, u Velikom Taboru, u tim njezinim različitim manifestacijama, predočiti uz pomoć 3D slagalica od papirnatih kocki i fotografija.

Što je EMA i zašto „ljubav“?

Tradicionalno, unatrag 24 godine, Hrvatsko muzejsko društvo i pripadajuća mu Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, organizirali su Edukativne muzejske akcije, u svakom godišnjem izdanju s jednom karakterističnom temom (voda, hrana, lađa i sl.). EMA se u hrvatskim muzejima provodila od 18. travnja do Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Dakako, ove godine sve se poremetilo, što zbog pandemije, a u zagrebačkim muzejima i zbog potresa. Pa ipak, muzejski su djelatnici snalažljivi pa su pronašli načina kako ipak održati EMA-u u novim uvjetima.

Neki ovako, neki onako!

Dvor Veliki Tabor, u skladu s prethodno napisanim, svojim će malim i velikim posjetiteljima do kraja kolovoza, vikendom, u terminima od 12 do 13 i od 15 do 16 sati omogućiti potragu za manifestacijama ljubavi, a koje se mogu pronaći u i oko muzeja, u muzejskim predmetima i muzejskim pričama.

U subotu i nedjelju, 22. i 23. te 29. i 30. kolovoza 2020. djeca i njihovi roditelji naučit će kako na ljubav djeluje velikotaborski labirint, kome je pisao tajanstveni Fritz, kako izgleda pozivnica za vjenčanje jednog baruna iz 19. stoljeća! Također će se okušati u vještinama rezanja, lijepljenja, kombiniranja i koordiniranja fotografije muzejskog predmeta sa šablonama kocki od kojih će se u konačnici oblikovati slagalice. Za najspretnije su pripremljene simbolične nagrade.

Radionice će voditi muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor, Kristina Pavlović.

čitaj više