Novosti i najave

JEDINSTVENO VALENTINOVO U VELIKOM TABORU

15. veljače, 2021.

"U potrazi za srcem...", subotnje (13.02.2021.) događanje u Dvoru Veliki Tabor, ostat će nezaboravno parovima koji su odlučili doći u Desinić i biti dio posebne proslave Dana zaljubljenih. Zagrijavanje je počelo uz video - promociju knjige "Zbogom romantiko" autorice Sanje Pilić. S književnicom je razgovarala muzejska pedagoginja DVT-a, Kristina Pavlović.

Sudionici događanja ispunili su, potom, upitnik o ljubavi, a onda iskušali detektivske sposobnosti u igri traganja "za izgubljenim srcem" po prostorima osvijetljenog Velikog Tabora. Romantična večer završila je pod otvorenim nebom u atriju Dvora zajedničkim gledanjem video-mappinga o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićka i Fridrika II. Celjskog.

Obilježavanje Valentinova organizirali su djelatnici DVT-a na čelu s voditeljicom ustanove, Nadicom Jagarčec, a za uspješnu izvedbu planiranog i video-mapping bila je zadužena muzejska tehničarka, Nives Ćurković.

Program se odvijao u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca, a provodi se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više

„U potrazi za srcem…“ – Valentinovo u Dvoru Veliki Tabor

10. veljače, 2021.

U Velikom Taboru ove će se subote tragati za srcem

U Dvoru Veliki Tabor ljubav se živi i za nju se umire tijekom cijele godine. Dakako, u našim legendama najviše! Onoj o Veroniki Desinićkoj i onoj o Vili Meluzini. I kroz brojne eksponate muzejskog postava koji svjedoče ljubav na najrazličitije načine.

Ne zaboravimo ni na labirint ljubavi i stvaralaštva kreiran dječjim rukama, od kamena, pored Velikog Tabra.

Veljača, mjesec u kojem se zadnjih nekoliko desetljeća obilježava Valentinovo, nama je prigoda da svojim posjetiteljima pružimo romantični doživljaj blagdana zaljubljenih. Noću osvjetljeni Veliki Tabor izvanredna je kulisa za to.

Stoga, ove subote, 13. veljače 2021. godine organiziramo posebno događanje kojeg smo nazvali „U potrazi za srcem…“

Prilika je to da, posebice parovi, u ovim uvjetima ograničenih mogućnosti za konzumaciju romantičnih večera i izlazaka, ipak dožive nešto posebno.

Evo što:

* nakon dolaska na 333 m nadmorske visine, na Košnički Hum, obilazak oko dvora i prolazak kroz labirint ljubavi i stvaralaštva

* u 19:00 video-promocija knjige „Zbogom romantiko“ autorice, poznate hrvatske književnice Sanje Pilić koja kroz žensku optiku govori o partnerskim odnosima, stvarnosti u kojoj živimo, starenju, nevidljivosti, ali i o odlukama koje donosimo ili ih propustimo donijeti

* u 19:30 organizira se „Potraga za izgubljenim srcem“: igra u kojoj se parovi natječu koji će najbrže pronaći izgubljeno srce među prostorima Velikog Tabora slijedeći dobivene upute sakrivene u kuvertama na određenim točkama puta do srca

Najuspješniji par dobiva nagradu, a za ostale sudionike pripremljeni su utješni pokloni.

* edukativnoj igri prethodit će „zagrijavanje“ sudionika na način da će svatko dobiti listić s pitanjima usmjerenim na poznavanje partnera poput - Što najviše volite kod svoga partnera/ice? Postoji li nešto što vas zbunjuje kod partnera/ice? Što volite raditi zajedno, a što odvojeno?

Odgovori dobiveni putem ove anonimne ankete, s dopuštenjem sudionika, bit će analizirani i postat će dio stručnog teksta povezanog s projektom „Gdje pronaći ljubav u muzeju?“

* u 20:00 na zidinama atrija Velikog Tabora bit će projekcija video-mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“

Događanje će se odvijati uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Program se odvija u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, a provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više

NOĆ MUZEJA U DVORU VELIKI TABOR

22. siječnja, 2021.

Dvor Veliki Tabor i ove će godine sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja koja će se održati u petak, 29. siječnja. Glavni organizator manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo, ove ju je godine nazvao „Digitalna Noć muzeja“ jer im je, zbog pandemije korona virusa i donesenih epidemioloških mjera, cilj omogućiti publici da virtualno uživa u pripremljenim događanjima. Stoga će ovogodišnja Noć muzeja i u Velikom Taboru izgledati drugačije nego prethodnih godina. Započet ćemo je u 18 sati projekcijama video-mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“ izrađenih u sklopu projekta Living castles. Navedene projekcije u trajanju od 10-ak minuta odvijat će se na otvorenom, u atriju Velikog Tabora, a nakon njih posjetitelji će moći uživati u individualnom razgledavanju Muzeja sve do 22 sata. Za sve one koji će Noć muzeja pratiti iz topline svojih domova, pripremili smo četiri videa koja će biti dostupna na službenoj Facebook stranici Dvora Veliki Tabor. Riječ je o videu „Legenda o Veroniki Desinićkoj“, te „Rekonstrukcija renesansnih peći“ koji se inače mogu vidjeti u Velikom Taboru u sklopu izložbi „Tajanstvena gotika“ i „Veliki Tabor u svjetlu otkrića“. Putem druga dva videa, koja su nastala u rujnu 2020., za vrijeme Međunarodnog festivala lutkarskih predstava u Dvoru Veliki Tabor, muzejska će publika moći uživati u lutkarskim predstavama „Zmajevo blago“ i „Vila Meluzina“ u izvedbi srednjovjekovne putujuće lutkarske družine Ioculatori.

Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Obvezatno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulasku u Muzej!Program Noći muzeja:

U Velikom Taboru:

18:00 - 18:20 Video-mapping projekcije „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“

18:20 - 22:00 Individualni razgled Muzeja

Putem Interneta, službena Facebook stranica Dvora Veliki Tabor:

https://www.facebook.com/DvorVelikiTabor/

„Legenda o Veroniki Desinićkoj“ (studeni 2012., 07:49 min)

„Rekonstrukcija renesansnih peći“ (svibanj 2011., 06:43 min)

Lutkarska predstava „Zmajevo blago“ (rujan 2020., 19:51 min)

Lutkarska predstava „Vila Meluzina“ (rujan 2020., 16:48 min)

čitaj više