Novosti i najave

Zagorska ruža predstavljena u Ptuju

21. ožujka, 2019.

Već dugo vremena MUZEJI nisu samo ustanove koje pohranjuju prašne predmete iz prošlih vremena koji povremeno bivaju predstavljeni javnosti. Isto tako, ni ŠKOLE nisu više samo obrazovne ustanove, gdje učenici dobivaju nova znanja od nastavnika. Škole i muzeji intenzivirale su svoju suradnju, a iz godine u godinu traže sinergiju za najbolju moguću pripremu djece za posjet muzejima i galerijama.

Upravo radi što bolje suradnje ŠKOLA I MUZEJA, prošlog je petka i subote, 15. i 16. ožujka 2019. organizirana, treća po redu, međunarodna istoimena konferencija u Ptuju koja je okupila stotinjak sudionika, što muzealaca, što nastavnika i učitelja.

Organizator je bila slovenska agencija EDUCA u suradnji s četiri renomirane institucije iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Svoja izvrsna iskustva u povezivanju škola i muzeja sudionicima su, na stručnim sekcijama konferencije, iznijele i naše kolegice, muzejske pedagoginje, Petra Šoltić iz Galerije Antuna Augustinčića i Kristina Pavlović iz Dvora Veliki Tabor. Pridružila im se i učiteljica mentorica, Božica Mandić iz OŠ Đure Prejca iz Desinića. Bilo je riječi o posebnim radionicama koje se izvode u navedenim muzejima, o projektu „Zagorska ruža“ koji je iznjedrio istoimenu dječju radijsku emisiju (https://www.youtube.com/watch?v=JOh9kX9xaiM ), te o Pikniku kod Veronikinog Ivana.

Među suvremenim pedagoškim izazovima u teoriji i praksi svakako je institucionalno partnerstvo - integracija ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja, gimnazije i strukovnog i srednjoškolskog obrazovanja, te obrazovanje odraslih s kulturnim i drugim institucijama, gdje je moguće doći u dodir s kulturnom baštinom.

Svrha takve integracije je kvalitetnije obrazovanje i osposobljavanje. Među tim institucijama poseban naglasak stavljen je na muzeje (u najširem smislu riječi). Zahvaljujući slovenskim muzejima, učitelji su već dobro poznati po mogućnostima koje muzej nudi za postizanje ciljeva kurikuluma. Također, rekord u Bijeloj knjizi o obrazovanju u Republici Sloveniji da je jedan od općih ciljeva obrazovanja "osigurati suradnju između obrazovnih institucija i šireg okruženja" i učestalo spominjanje muzeja i kulturne baštine u nastavnim programima (u kontekstu ciljeva, sadržaja ili sadržaja) didaktičke preporuke ili strategije poučavanja) na svim razinama obrazovanja, uputiti učitelje na česte posjete muzejima. Ipak, komplementarna nastavna statistika pokazuje da takva suradnja još nije dovoljno iskorištena.

čitaj više

Poetsko-glazbena večer

01. ožujka, 2019.

PONOVNO ĆE PJESNICI IZRICATI SVOJE STIHOVE U VELIKOME TABORU

Ožujak, mjesec kojemu se raduju romantične duše, za Dvor Veliki Tabor označava kako je došlo vrijeme za još jednu poetsko-glazbenu večer. Naime, izvrsno iskustvo susreta pjesnika, velikotaborske povijesti i glazbe od prošle godine, nastavlja se.

„Poslije Dana žena“ nazvan je ovaj susret. Što zbog jedne pjesme istoga naslova što zbog samog datuma održavanja priredbe. Jer, pjesnici će se, kao i njihova publika, ljubitelji poezije, u Dvoru Veliki Tabor naći u subotu, 9. ožujka 2019. godine i to od 18 sati.

U ugodnom, pomalo boemskom ozračju, uz čaj, kuhano vino i kiflice, svoje će pjesme interpretirati Darija Žilić, Lana Derkač, Mirjana Mikulec i Davor Šalat.

Za glazbeni dio večeri, u dvostrukoj ulozi pjesnikinje i muzičarke, pobrinut će se Darija Žilić, dok će kroz pripremljeni program slušatelje i sudionike voditi muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor, Kristina Pavlović.


A evo i nekoliko rečenica o svakoj gošći i gostu ove poetsko-glazbene večeri:DARIJA ŽILIĆ - rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest i komparativna književnost). Piše poeziju, kritiku i esejistiku. Dugogodišnja voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. U periodici objavljivala eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu te brojne intervjue. Prijevodi suvremene američke, slovenske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Književna republika i Riječi. Njezine, pak, pjesme prevođene su na talijanski, slovenski, slovački i engleski jezik.

LANA DERKAČ - hrvatska je književnica rođena Požegi, 1969. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je te uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim pjesničkim festivalima i književnim događanjima, te na hrvatskoj pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani i Jadranski književni susreti. Nagrađivana je, uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Tekstovi su joj prevedeni na 18 jezika, među ostalim na arapski, švedski, španjolski i engleski, talijanski, francuski, te mađarski i njemački jezik.

MIRJANA MIKULEC – hrvatska je pjesnikinja i prozaistica, rođena je 1959. u Oroslavju, gdje i danas živi. Dopredsjednica je Hrvatskozagorskoga književnog društva te članica predsjedništva Društva za promicanje kajkavskog stvaralaštva Kajkaviana. Pjesme i kratke priče objavljuje u časopisima, zbornicima i pjesničkim izborima, te sudjeluje na recitalima i književnim natječajima. Do sada je objavila tri zbirke pjesama, a izbor iz kajkavske poezije objavljen joj je u časopisu za književnost umjetnost i kulturu KAJ.

DAVOR ŠALAT - je pjesnik, književni kritičar i esejist te prevodi sa španjolskoga jezika. Rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, i to komparativnu književnost, španjolski jezik i književnost. Novinar je i urednik na Hrvatskome radiju - Radiju Sljeme. Uređuje vijesti i Zagrebački dnevnik, kao i emisiju "Poezija", te radi priloge o raznim gradskim i kulturnim temama. Pjesme, eseji i književne kritike prevođene su mu na engleski, njemački, španjolski, talijanski, francuski, poljski, bugarski i litvanski jezik.

čitaj više

Prijavite svoj projekt/program za manifestaciju LegendFest u 2019.

20. veljače, 2019.

Pozivamo sve umjetnike iz bilo kojeg područja umjetnosti da prijave sadržaj te program za jedan od LegendFest manifestacija u ovoj godini. Rok za prijavu projekata je 31.05.2019. U nastavku podsjećamo na teme, lokacije i termine ovogodišnjih festivala:

Božanski boj na prostoru ŽRNOVNICE I PODSTRANE – SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA – 29. i 30. 06. 2019.

Krsnici i Vile – PIĆAN – ISTARSKA ŽUPANIJA – 26. i 27. 07. 2019.

Zmajevi – DVOR VELIKI TABOR – KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA – 24. 08. 2019.

Kliknite na prijavnicu za sudjelovanje u programu LegendFest 2019. i prijavite svoj projekt.

Ispunjene prijavnice proslijedite na:

info@legendfest.hr ili valkulture@hi.t-com.hr

čitaj više