Novosti i najave

ODRŽANA MANIFESTACIJA NOĆ TVRĐAVA U DVORU VELIKI TABOR

01. svibnja, 2022.

U petak i subotu, 29. i 30. travnja, Dvor Veliki Tabor sudjelovao je u regionalnoj kulturno-turističkoj manifestaciji Noć tvrđava. Središnji dio događanja koji je privukao veliki interes javnosti bila je radionica koju je u subotu održao poznati hrvatski karikaturist te ilustrator Nikola Plečko, javnosti poznatiji kao Nik Titanik. U prvom dijelu radionice ispunjenom zabavom i smijehom Plečko je objasnio razliku između karikature i stripa te je demonstrirao umijeće izrade karikatura. Drugi dio radionice bio je posvećen praktičnom radu te su sudionici dobili zadatak da sami nacrtaju karikaturu ili strip.

Uz navedenu radionicu, izvedeno je još šest edukativno-zabavnih radionica koje su održali djelatnici Dvora Veliki Tabor: Siniša Žnidarec, Nives Ćurković, Kristina Pavlović te Renata Dečman. Riječ je o radionicama „Oblikujmo priče glinom“, „Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“, „Potraga za zagonetnim predmetom“, „Sagradimo Veliki Tabor zajedno“, „Tragom Veronike Desinićke“, te „Slagalica Meluzina“, kojima prezentiramo našu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Veliko su zanimanje publike pobudili radionica streličarenja tijekom koje su se posjetitelji okušali u srednjovjekovnoj vještini gađanja lukom i strijelom, te kostimirana stručna vodstva kroz muzejske izložbe.

Voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman u subotu je održala predavanje „Dvorci obitelji Rattkay“ u kojem je predstavila Veliki Tabor, Miljanu, Veliku Horvatsku i Mali Tabor - četiri zagorska dvorca koje je sagradila ili preuredila te posjedovala velikaška obitelj Rattkay sve do izumrća krajem 18. stoljeća.

Događanje za završeno u 21 sat projekcijom video mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“.

Subotnjim je događanjem završila dvodnevna manifestacija Noć tvrđava - Night of Fortresses nastala u sklopu europskog projekta FORTITUDE, u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, Grada Banja Luke, Grada Karlovca i Opštine Bar. Održavala se na više od 40 utvrđenih spomenika kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

čitaj više

NOĆ TVRĐAVA U DVORU VELIKI TABOR

22. travnja, 2022.

U Dvoru Veliki Tabor, 29. i 30. travnja, održat će se manifestacija Noć tvrđava. Riječ je o prvom izdanju regionalne kulturne manifestacije koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Nastala je u sklopu europskog projekta FORTITUDE, u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, Grada Banja Luke, Opštine Herceg Novi, Grada Karlovca i Opštine Bar.

Veliki Tabor uključit će se u ovu manifestaciju bogatim i raznolikom programom. Prvoga dana manifestacije, u petak 29. travnja, u vremenu od 11 do 16 sati održavat će se besplatna kostimirana stručna vodstva te edukativno-zabavne radionice za posjetitelje (Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom, Veronika memory, Potraga za zagonetnim predmetom, Sagradimo Veliki Tabor zajedno, Slagalica Meluzina, Tragom Veronike Desinićke).

U subotu, 30. travnja, radno vrijeme muzeja produljit će se do 21 sat. Program će započeti u 15 sati s besplatnim kostimiranim stručnim vodstvom. Od 16 sati posjetitelji će imati iznimnu priliku sudjelovati na radionici „Osnove crtanja karikature i stripa“ koju će održati poznati hrvatski karikaturist i ilustrator Nikola Plečko poznatiji kao Nik Titanik. U nastavku programa održat će se brojne edukativno-zabavne radionice (Potraga za zagonetnim predmetom, Sagradimo Veliki Tabor zajedno, Tragom Veronike Desinićke, Slagalica Meluzina, Oblikujmo priče glinom, Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom). Posjetitelji će imati priliku saznati nešto više o četiri zagorska dvorca – Miljani, Malom Taboru, Velikoj Horvatskoj i Velikom Taboru - na predavanju „Dvorci obitelji Rattkay“, koje će održati kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, Renata Dečman. Događanje će završiti projekcijom video mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ na monumentalnim velikotaborskim zidinama.

Kostimirana stručna vodstva, predavanje te radionice besplatne su za sve posjetitelje, a ulaznice se naplaćuju prema redovnom cjeniku.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više

OTVORENJE IZLOŽBE JURAJ RATTKAY VELIKOTABORSKI (1613. – 1666.) U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC

20. travnja, 2022.

Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor pozivaju Vas na otvorenje izložbe Juraj Ratkaj Velikotaborski (1613. – 1666.) koje će se održati u Muzeju Međimurja Čakovec, u ponedjeljak, 25. travnja 2022., u 18:00 sati.

Autorica izložbe je Nadica Jagarčec, povjesničarka i muzejska savjetnica Dvora Veliki Tabor.

Dvor Veliki Tabor bio je tijekom tri stoljeća (1502 – 1793) glavno sjedište obitelji Rattkay, čiji su se pripadnici isticali u vojnom, političkom, crkvenom i kulturnom životu tadašnje Hrvatske. Izložbom pod nazivom „Juraj Rattkay Velikotaborski (1613.-1666.)“ predstavljamo jednog od najistaknutijih članova obitelji Rattkay – Jurja II Rattkaya – autora prve tiskane hrvatske povijesti „Memoria regum et banorum regnorum Dalmatiae, Croatiae et Sclavoniae“ - u prijevodu „Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije“, koja je prije 370 godina tiskana u Beču (1652. godine). Ovo djelo Rattkay je posvetio kralju Ferdinandu IV, Nikoli Zrinskom (1620. – 1664.) i bratu mu Petru (1621. -1671.). Juraj Rattkay borio se zajedno s Petrom Zrinskim protiv Šveđana u Tridesetogodišnjem ratu. Rattkayeva „Memoria“ - rasprava o hrvatskoj povijesti, podijeljena je u šest knjiga, od potopa do 1651. godine. Prema navodima dr. Mije Korade sve u Rattkayevu djelu bilo je povezano s braćom Zrinski i njihovim „urotničkim“ idejama, a „Memoria“ je trebala poduprijeti stalešku i političku kampanju braće Zrinski.

Osim originalnog izdanja „Memorie“ na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i ratnu opremu poput 2 viteška oklopa te nekoliko pušaka i mačeva iz 17. stoljeća.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više