Novosti i najave

OTVORENJE IZLOŽBE „OTON IVEKOVIĆ: ZNAMENITI GOSPODAR VELIKOG TABORA“

11. srpnja, 2019.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora", u petak, 19. srpnja 2019., u 18:00 sati.

Ovom izložbom uključili smo se u obilježavanje 150. godišnjice rođenja i 80. obljetnice smrti ovog slavnog hrvatskog umjetnika. Pošto se ove godine navršava točno sto godina otkad je Iveković kupio Veliki Tabor, tim više nam se činilo prikladnim izložiti njegove radove u dvorcu u kojem su mnogi od njih nastali. Uz bogat i raznovrstan Otonov stvaralački opus, ovom izložbom je prikazan njegov privatni život s naglaskom na razdoblje provedeno u Velikom Taboru. Također, na izložbi su predstavljena i dva ženska člana obitelji, Otonova supruga Ljuba te snaha Mirjam, istaknuta ondašnja kirurginja.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 30 Ivekovićevih djela, ponajprije slika i crteža. Također će moći vidjeli brojne reprodukcije dokumenata iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog državnog arhiva, među kojima i Otonove molbe i pisma koja je upućivao tadašnjim važnim ličnostima, poput Izidora Kršnjavog i cara Franje Josipa I. Prezentirana su i nova saznanja o njegovoj snahi Mirjam, koja je upravo u Desiniću započela svoju liječničku karijeru, a nastavila je kao vrsna kirurginja u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradiški i Gospiću.

Eksponate za potrebe izložbe ustupili su Moderna galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Muzej seljačkih buna, Hrvatski povijesni muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te privatni vlasnici.

Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Stručna suradnica na izložbi je ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Snježana Pintarić.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više

TABOR FILM FESTIVAL 2019.

26. lipnja, 2019.

17. međunarodni festival kratkometražnog filma
Veliki Tabor (Desinić) : Hrvatska
11. – 14. srpnja 2019.

čitaj više

Stih u regiji

26. lipnja, 2019.

28.6. (petak)

Dvor Veliki Tabor

12:00 Koncert u crkvi Svetog Ivana Apostola (Ivanić Miljanski)

Sudjeluju: Gabriela Nežmahen i Veronika Barlović

14:00 Glazbeno-pjesnički program u Dvoru Veliki Tabor

Sudjeluju: Marina Elezović MAR, gosti iz inozemstva i zagorski pjesnici

čitaj više