Novosti i najave

LegendFest

16. kolovoza, 2019.

Zmaj, to očaravajuće nadnaravno biće bit će glavna tema ovogodišnjeg LegendFesta u Velikom Taboru, drugog po redu festivala narodnih priča, legendi i mitova Hrvatske. U terminu od 17 do 23 sata, 24. kolovoza 2019. u Dvoru Veliki Tabor i oko njega ispreplitat će se, putem različitih vrsta umjetnosti, zmajske teme. Zašto baš zmaj?

Na temelju rekonstruiranih indoeuropskih, a posebice praslavenskih svetih tekstova, njihovih fragmenata, koji pripovijedaju o kozmičkome sukobu (agon) između Gromovnika (Indra, Perun) i Zmije/Zmaja (Vrtra/Vala, Volos/Veles), moguće je analizirati mnogobrojne „priče“ o zmajevima koje su zabilježene u Hrvatskome zagorju. Također, zmaj je, kao dio ikonografije vezane uz sv. Jurja, sveca čiji se blagdan, Jurjevo slavi kao Dan županije Krapinsko-zagorske, a isti je svetac neizbježan i u Desiniću, mjestu nad kojim bdije Veliki Tabor.

Glazba, ples, kazalište, fotografija, predavanja, izložbe, radionice za djecu i odrasle – sve to čini LegendFest multimedijalnim i interaktivnim spojem prostora, vremena i stila.

Što biste mogli doživjeti na LegendFestu u Velikom Taboru, vi i vaša djeca?

Upoznat ćete te, kroz predavanje i projekcije, sa simbolikom i značajem zmajeva u narodnim pričama, gledat ćete predstave u kojima se junaci susreću sa zmajevima, kročit ćete kroz Veliki Tabor lica oslikanih zmajskim simbolima, otiskivat ćete vlastite zmajske tragove, pronalaziti zmajska jaja, jesti zmajske odreske, izrađivati leteće zmajeve, pjevati s Jelenom Radan i grupom Meritas, u društvu zmaja od drveta, zmaja od pjene i zmaja od slame. Ako ostanete u Dvoru dovoljno dugo, vidjet ćete i kako vatra guta upravo onog zmaja koji vatru riga. I to nije sve! Za cjeloviti doživljaj uputite se u Veliki Tabor, 24. kolovoza 2019. na drugi LegendFest.

čitaj više

OTVORENA IZLOŽBA „OTON IVEKOVIĆ: ZNAMENITI GOSPODAR VELIKOG TABORA“

21. srpnja, 2019.


U petak, 19. srpnja, u Dvoru Veliki Tabor otvorena je izložba „Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora“ autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.

Uz brojne posjetitelje, otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik župana, Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik Općinskog vijeća općine Desinić, Velimir Šlogar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, Draženka Gretić, te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.

Autorica izložbe, Renata Dečman pozdravila je sve okupljene, te je naglasila kako je izložbom Otonovih radova željela obilježiti čak trostruku obljetnicu – 150. godišnjicu rođenja te 80. godišnjicu smrti ovog slavnog hrvatskog slikara koji je prije točno 100 godina kupio Veliki Tabor i time ušao u povijest kao posljednji privatni vlasnik tog plemićkog grada. Nakon što je predstavila izložbu, gospodin Anđelko Ferek Jambrek i službeno je proglasio otvorenje.

Prisutni su imali priliku razgledati 34 eksponata, ponajprije Otonove slike i crteže od kojih su mnogi nastali upravo u Velikom Taboru. Izloženo je i nekoliko knjiga, kojima se Iveković prezentira i kao ilustrator te putopisac. Također, na izložbi se mogu vidjeti reprodukcije dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, poput molbi i pisama koje je Oton uputio caru Franji Josipu I te Izidoru Kršnjavom, kao i brojni dokumenti vezani uz njegovu snahu Mirjam, istaknutu ondašnju kirurginju koja je svoju liječničku karijeru započela upravo u Desiniću (krsni list, diploma, uvjerenje o njenim medicinskim kompetencijama…).

Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Pjevačkog zbora „Đuro Prejac“ iz Desinića.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do 19. kolovoza 2019. godine.

čitaj više

OTVORENJE IZLOŽBE „OTON IVEKOVIĆ: ZNAMENITI GOSPODAR VELIKOG TABORA“

11. srpnja, 2019.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora", u petak, 19. srpnja 2019., u 18:00 sati.

Ovom izložbom uključili smo se u obilježavanje 150. godišnjice rođenja i 80. obljetnice smrti ovog slavnog hrvatskog umjetnika. Pošto se ove godine navršava točno sto godina otkad je Iveković kupio Veliki Tabor, tim više nam se činilo prikladnim izložiti njegove radove u dvorcu u kojem su mnogi od njih nastali. Uz bogat i raznovrstan Otonov stvaralački opus, ovom izložbom je prikazan njegov privatni život s naglaskom na razdoblje provedeno u Velikom Taboru. Također, na izložbi su predstavljena i dva ženska člana obitelji, Otonova supruga Ljuba te snaha Mirjam, istaknuta ondašnja kirurginja.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 30 Ivekovićevih djela, ponajprije slika i crteža. Također će moći vidjeli brojne reprodukcije dokumenata iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog državnog arhiva, među kojima i Otonove molbe i pisma koja je upućivao tadašnjim važnim ličnostima, poput Izidora Kršnjavog i cara Franje Josipa I. Prezentirana su i nova saznanja o njegovoj snahi Mirjam, koja je upravo u Desiniću započela svoju liječničku karijeru, a nastavila je kao vrsna kirurginja u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradiški i Gospiću.

Eksponate za potrebe izložbe ustupili su Moderna galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Muzej seljačkih buna, Hrvatski povijesni muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te privatni vlasnici.

Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Stručna suradnica na izložbi je ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Snježana Pintarić.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više