Novosti i najave

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda"

20. studenog, 2018.

Udruga ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" i Udruga specijalne policije "Barun" iz Domovinskoga rata organiziraju po drugi put izložbu u dvorcu Veliki Tabor, kao idejni začetnici iste.

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" predstavlja 24 umjetnika branitelja iz Domovinskog rata i 1 kiparicu mlađe generacije, figurativnih i apstraktnih akademskih slikara, kipara, grafičara i fotografa.

Izložba u Velikom Taboru, otvara se 23. studenog 2018. godine (petak), u 19 sati.

čitaj više

OTVORENA IZLOŽBA “VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU”

12. studenog, 2018.

U petak, 9. studenog, u Dvoru Veliki Tabor otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.

Uz više od 90 posjetitelja, otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenik župana, Anđelko Ferek Jambrek, načelnik općine Desinić, Zvonko Škreblin, direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Milan Kladnički, ravnatelj Muzeja grada Pregrade, Davor Špoljar, te voditeljica Muzeja seljačkih buna i zamjena za ravnateljicu Muzeja Hrvatskog zagorja, Vlatka Filipčić Maligec.

Nakon što je Renata Dečman pozdravila sve okupljene, predstavila izložbu i objasnila što ju je motiviralo da odabere upravo 20. stoljeće kao njenu temu, gospodin Anđelko Ferek Jambrek i službeno je proglasio otvorenje.

Prisutni su imali priliku vidjeti više od 80 eksponata. Razgledali su brojne fotografije i razglednice, knjige, časopise, slike Otona Ivekovića, zatim predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor iz ostavštine Josipa Štimca, kao i druge izložene predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Mnoge od izloženih fotografija i razglednica, posjetitelji do sada nisu imali prilike vidjeti. Među njima se nalaze i po prvi puta viđene fotografije predsjednika Josipa Broza Tita koji je 1968. godine Veliki Tabor posjetio zajedno sa suprugom Jovankom!

Osim brojnih predmeta, na otvorenju izložbe prikazivane su scene napada kmetske vojske na Tahyjev grad iz višestruko nagrađivanog filma Seljačka buna 1573, poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimane u Velikom Taboru 1975. godine.

Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Ženskog vokalnog sastava „Sotelia“ iz Huma na Sutli na čelu s umjetničkim voditeljem Sinišom Miklaužićem.

Svi koji žele razgledati izložbu, a nisu mogli doći na njeno otvorenje, imat će dakako priliku, jer izložba ostaje otvorena više od godinu dana, sve do 20. prosinca 2019. godine.

čitaj više

OTVORENJE IZLOŽBE “VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU”

29. listopada, 2018.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Veliki Tabor u 20. stoljeću, u petak, 9. studenog 2018., u 18:00 sati.

Ovom izložbom bit će prezentiran stari grad – njegova monumentalna arhitektura, sanacijski radovi vršeni na objektu, te namjena. Također, bit će predstavljeni njegovi vlasnici i događaji koji su se u dvorcu odvijali tijekom 20. stoljeća.

Navedeno razdoblje obilježeno je propadanjem Velikog Tabora. No, s druge strane, također i razvijanjem svijesti o njegovom velikom značaju za hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te uloženim naporima da se grad sačuva za iduća stoljeća.

Vlasnici i upravitelji Velikog Tabora neprestano su se izmjenjivali. Grad je imao raznoliku, često neprimjerenu namjenu pa se u 20. stoljeću koristio kao zatvor, dječji dom za ratnu siročad, sušionica mesa poduzeća Sljeme, te ugostiteljski objekt Poljoprivredne zadruge Desinić. U periodu između dva svjetska rata, nalazio se u vlasništvu poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića, kojemu je slikoviti izgled dvorca i okolnog krajolika bio nepresušna inspiracija za mnogobrojna umjetnička djela.

S ciljem obnove i zaštite, Josip Štimac 80-tih je godina osnovao u dvorcu Zavičajni muzej, a kasnije je utemeljeno i Društvo Veliki Tabor čijim je bio predsjednikom. Organizirao je brojna događanja – mačevalačke turnire, izložbe, likovne kolonije, koncerte, sokolarenja – koja će na izložbi biti prezentirana fotografijama. Od 1993. dvorac je sastavni dio Muzeja Hrvatskog zagorja, koji su ubrzo proveli sveobuhvatna arheološka istraživanja te brinuli o obnovi Velikog Tabora pod vodstvom Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 80 eksponata - brojne razglednice i fotografije, slike Otona Ivekovića, knjige, zatim predmete iz etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge muzejske predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Zahvaljujući sačuvanim fotografijama, posjetitelji će se upoznati s promjenama vršenima na arhitekturi Velikog Tabora tijekom čitavog stoljeća te, među ostalim, otkriti koja je važna povijesna ličnost 1968. godine došla u razgled dvorca.

Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više