Novosti i najave

OTVORENJE IZLOŽBE „ČUVARI ETNOGRAFSKE BAŠTINE U VELIKOM TABORU“

19. listopada, 2021.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“, u srijedu, 27. listopada 2021., s početkom u 18:00 sati.

Ovom izložbom bit će predstavljena Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor u kojoj se nalaze predmeti tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, ponajprije iz desinićkog i pregradskog kraja. Posjetitelji će biti upoznati s nastankom navedene zbirke u Velikom Taboru te njenim sakupljačima i donatorima. Predstavit će se osobe te ustanove koje su brinule, ili i dalje brinu o etnografskim predmetima. Izložba govori o povijesti Velikog Tabora u drugoj polovici 20. stoljeća tj. o njegovoj namjeni i korisnicima koji su ujedno vodili brigu o etnografskim predmetima. Njome je prezentirano razdoblje od sredine 70-ih godina 20. stoljeća kada su umirovljeni učitelj Josip Štimac i naivni umjetnik Ivica Špoljar u dvorcu započeli s organiziranjem izložbi etnografskog materijala iz Špoljarove bogate privatne kolekcije. Posjetitelje se, putem izložbenih panoa na hrvatskom i engleskom jeziku, upoznaje s osnivanjem Zavičajnog muzeja općine Pregrada u Velikom Taboru početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Također, njome se rasvjetljava razdoblje kada su dvorcem upravljali Turistički savez općine Pregrada te Društvo Veliki Tabor iz Desinića. I na kraju, izložba otkriva kakvo je stanje Etnografske zbirke od 2003. godine pa sve do danas kada brigu o predmetima vodi stručno osoblje Muzeja Hrvatskog zagorja.

Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor trenutno broji 512 inventariziranih predmeta, a na izložbi će se moći razgledati izbor od 133 eksponata. Najveći dio zbirke sačinjavaju lončarski proizvodi, kućni inventar i predmeti tradicijskog gospodarstva. Manjim dijelom zatupljeni su predmeti vezani uz tradicijske obrte, alatke i pomagala za proizvodnu tekstila, tekstilni predmeti te namještaj.

Autorica izložbe je kustosica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenog 2022. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više

DANI EU BAŠTINE - OBLJETNICA SMRTI VERONIKE DESINIĆKE

12. listopada, 2021.

"U okviru Dana EU baštine pripremamo za vas, OVE SUBOTE, pravu "poslasticu" - događanje posvećeno obljetnici smrti Veronike Desinićke koja je umorena 17. listopada 1425. godine.

🔥 u 12 sati u Rustikalnoj dvorani Velikog Tabora predstavljanje knjige DVIJE VERONIKE, autorice Jadranke Ivandić Zimić

🔥 u 16:30 sati – igra za posjetitelje „Potraga za skrivenom Veronikom“

🔥 u 17:00 sati – predavanje – „NEČASTIVE, povijest vještica od antike do danas“ varaždinskog televizijskog novinara i voditelja, poznavatelja okultnog Kristijana Petrovića

🔥 nakon predavanja bit će, na zidovima galerije Velikog Tabora emitiran 3D video mapping – „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor"

Ulaz je besplatan.

Napomena: Predavanje nije namijenjeno osobama mlađeg uzrasta. Molimo da se pridržavate epidemioloških mjera.

čitaj više

"TKO SI TI, VERONIKA" - radionice

27. rujna, 2021.

Dragi roditelji!

Upravo traju Dani EU baštine!

Upoznajte svoju djecu, a i vi se dodatno informirajte i zabavite, na POSEBNIM RADIONICAMA nazvanima "TKO SI TI, VERONIKA?" koje u okviru obilježavanja Dana europske baštine organiziramo u Dvoru Veliki Tabor PREDSTOJEĆEG vikenda!

čitaj više