Novosti i najave

Piknik kod kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom

18. rujna, 2018.

Ove nedjelje, 23. rujna sve vas, koji bi htjeli znati zašto je kapela sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom tako važna za Veliki Tabor i za cijeli kraj, zovemo na edukativno - zabavni izlet!!! Sve to u povodu Dana europske baštine 2018. koji se u Hrvatskoj obilježavaju od 20. rujna – 10. listopada 2018. godine. Od 10 do 11 sati je sakupljanje izletnika kod Dvora Veliki Tabor. Potom sjedamo u automobile i odlazimo do podnožja bradšca na kojem je kapela sv. Ivana, pješice sa košaricama idemo na brijeg, pogledati to senzacionalno blago koje krije kapela, a kad o njemu sve naučimo, raširit ćemo dekice, posjedati na njih i izvući hranu, pa se družiti, ručati i zabavljati se s pogledom na naš Taborek! Ipak, u slučaju kiše piknik ćemo odgoditi (nadamo se da nećemo morati).

čitaj više

Održan 1. LegendFest u Krapinsko-zagorskoj županiji

18. rujna, 2018.

„Zacoprani“ Dvor Veliki Tabor i spaljivanje slamnate vještice

Više od 500 ljudi pohodilo je u subotu, 15. rujna 2018. godine Hum Košnički 1, adresu Dvora Veliki Tabor u kojem se održavao prvi festival narodnih priča, legendi i mitova Krapinsko - zagorske županije, LegendFest, a kojem su glavna tema ove godine bile „coprnice“ – vještice!

Organizirali su ga zagrebačka Udruga "Val kulture" i Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor uz potporu Krapinsko-zagorske županije, općine Desinić, Turističke zajednice županije, te Turističke zajednice područja Desinić, Kumrovec i Zagorska sela. Manifestaciji su nazočili i slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, načelnik općine Desinić, Zvonko Škreblin, te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.

Mnogobrojni su se programi odvijali u razdoblju trajanja priredbe, od 16 do 24 sata. Ispričano je mnoštvo priča, održano 25 „coprnjačkih“ radionica, nekoliko stručnih predavanja, izložbi, glazbenih točaka i dodatnih pratećih sadržaja festivala, poput sajma domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.

Djeci je atraktivna bila izložba "Lutke vam pričaju legende Hrvatskog zagorja“ umjetnice Jagode Sablić, a nisu propustila ni posebno, čarobnjačko oslikavanje lica. U "Coprničko ruho“ Dvor Veliki Tabor ogrnuli su akademski kipari, braća Petar i August Popijač, a "Coprije i spelancije" izložio je njihov otac Izidor, samouki kipar. "Copra li se copra" istraživala je moderatorica festivala Vanesa Petrac, dok je radionicu posvećenu "Skidanju uroka i copranju sreće" vračala Kristina Panić.

Slušala su se i "coprnička glazbala" u radionici Franciske Fis i Roka Pečarića, a osobito zanimljivo bilo je predavanje "Krzno, kljun, kotlić i kuhača“ dr.sc. Lidije Bajuk, etnologinje i etnoglazbenice. Pozornost publike privukle su priče i mitovi australskih Aboridžana ispričanih kroz performans i svirku na didgeridoou, supružnika Dragičević iz Jastrebarskog koji su godinama živjeli u Australiji. Dječju pažnju osobito su privukle lutkarska kazališna predstava „Črna kraljica“ taborgradske kazališne trupe Ioculator, te predstava „Šuma Striborova“ teatra PocoLoco. Potkraj programa, izvedena su tri koncerta. Prvi je održala skupina glazbenika i istraživača zvukova, Gipsy Boogie i Ča god, drugi etno skupina Plet i treći, kao točka na i koncertnog dijela programa - "Tri glasa, tri gitare, tri coprnice“ na kojem su svirale i pjevale Dunja Knebl, Lidija Bajuk i Elis Lovrić. Festival je završio spaljivanjem slamnate coprnice podno zidina Dvora Veliki Tabor koju je čitavoga dana kreirao osječki umjetnik Nikola Faller.

čitaj više

PRODULJENJE ROKA PRIJAVE NA UMJETNIČKI NATJEČAJ - DO 1. LISTOPADA

31. kolovoza, 2018.

MUZEJI HRVATSKOG ZAGORJA
DVOR VELIKI TABOR
raspisuje
natječaj za projekte land arta, skulptura i instalacija u interijeru ili eksterijeru Dvora Veliki Tabor –
„Veronika u i oko Velikog Tabora“

Prijava: 1. listopada 2018.
Mjesto: Desinić, Dvor Veliki Tabor

Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor otvaraju natječaj za izvedbu projekata umjetničkih i kreativnih intervencija u prostoru Dvora Veliki Tabor i oko njega na temu „Legenda o Veroniki Desinićkoj“. Pod umjetničkim i kreativnim intervencijama podrazumijevaju se projekti za izradu land arta, skulptura i instalacija u interijeru ili eksterijeru Dvora Veliki Tabor.
Svaki poslani projekt treba uključivati tekstualni opis ideje i vizualnu interpretaciju iste (crtež, fotografija, skica, maketa…)
Rok za prijavu je 1. listopada 2018. godine!

čitaj više