Obitelj KAVANAGH-BALLYANE iz Malog Tabora

Ovom izložbom predstavljamo javnosti obitelj baruna Kavanagh – Ballyane, vlasnike dvorca Mali Tabor iz Huma na Sutli. Ova obitelj potječe iz Irske. U svojem rodoslovlju dokazuju rodbinsku povezanost s engleskom kraljicom Marijom Stewart. U posjed vlastelinstva i dvorca Mali Tabor došli su nasljeđivanjem po ženskoj liniji. Simon Henry Kavanagh (1784. – 1830.) oženio se Leopoldinom Moscon, unukom Ane Rattkay. Tako je polovina ovog posjeda došla u vlasništvo obitelji Kavanagh.

Dvorac Mali Tabor sagrađen je vjerojatno još krajem 15. stoljeća kao renesansni kaštel. Kasnije je preuređen u barokni dvorac. Dvorcima Mali i Veliki Tabor gospodarila je obitelj Rattkay sve do 1793. godine kada umire posljednji Rattkay bez muškog potomka. Tada se Veliki Tabor vraća državi a Mali Tabor nasljeđuju djeca Ane Rattkay, Leopoldina i Josip Wintershofen, svaki pola.

Dvorac Mali Tabor ostao je u vlasništvu Kavanaghovih do Drugog svjetskog rata.

Barun Harry Kavanagh -Ballyane (1844. - 1912.) već je s četiri godine ostao bez oca. Iako je započeo vojnu karijeru (postao je poručnik) vrlo brzo napušta vojsku – odmah nakon vjenčanja s  Amerikankom Kate Graham Williams. Njezin je otac James Williams bio američki konzul u Carigradu 1859. – 1861. godine.  Harry i Kate imali su dvoje djece – kćer Lucy  i sina Jamesa.

Barun Harry Kavanagh - Ballyane bio je virilist u Hrvatskom saboru. U njegovo vrijeme dvorac Mali Tabor bio je stjecište inteligencije. Njegovi česti gosti bili su Janko Leskovar, pisac i učitelj u Prišlinu, Frane Bulić, Ksaver Šandor Đalski, Mimica Kantoci i dr. Luka Marjanović.

Poznato je da se barun Kavanagh amaterski bavio arheologijom. Kopao je na lokalitetu burga Vrbovec, rimskom lokalitetu Brezno te na prapovijesnom lokalitetu Špičak .

Dvorac Mali Tabor iako je vrlo vrijedan primjer naše kulturno – povijesne i graditeljske baštine, nakon Drugog svjetskog rata sve više je propadao. Od nekadašnje četiri polukružne kule danas postoje još samo tri od kojih je jedna već bez krova. Pa ipak, stjecajem sretnih okolnosti naš Muzej uspio je spasiti dio vrijedne građe koja se nekim čudom sve ove godine uspjela sačuvati u podrumu dvorca. Radi se o obiteljskoj arhivi obitelji Kavanagh – Ballyane. Među brojnim obiteljskim pismima su i spisi imovinsko pravne prirode – ugovori, popisi, namire, fotografije i fotoalbumi, knjige i nešto namještaja.

Kako je otkrivena građa bila u dosta lošem stanju, u međuvremenu je veliki dio restauriran zahvaljujući djelovanju našeg Muzeja i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba Obitelj Kavanagh –Ballyane iz Malog Tabora predstavlja samo izbor iz ostavštine ove obitelji iz dvorca Mali Tabor. Izloženi predmeti svjedoče o životu u Malom Taboru tijekom 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Zahvaljujući sačuvanim fotografijama možemo se upoznati s pripadnicima obitelji Kavanagh - Ballyane koji su živjeli u Malom Taboru ali i s njihovim rođacima i prijateljima. Fotografije su najvećim dijelom snimljene u ateljeima u Beču i Grazu, no ima i fotografija iz Pariza, Constantinopola, SAD (država Tennessy), Wiesbadena, što svjedoči o širokom krugu kretanja pojedinih članova ove obitelji. Među ovim fotografijama su i dvije fotografije čuvenog pariškog fotografa Disderija. 

Jedan od najstarijih sačuvanih dokumenata iz dvorca Mali Tabor jest Popis svih predmeta pripadajućih barunici Leopoldini Kavanagh na vlastelinstvu Mali Tabor. Ovaj rukopis napisan 1831.godine donosi popis predmeta po pojedinim prostorijama dvorca. Time dobivamo uvid u to kako je dvorac bio opremljen u to vrijeme, od bogatije opremljenih soba do prostora gospodarske namjene s vrlo detaljnim popisima stanja zaliha (žito, stoka, vino).

Vrlo je vrijedan i Popis obveznika desetine i gornice za dobro Mali Tabor iz 1823. godine kao i Popis knjiga iz biblioteke dvorca koji donosi više od 500 naslova knjiga koje su bile upisane kronološki od najstarije izdane 1541. – do posljednje izdane 1820. godine.

Vjerujemo da će ova izložba dopuniti naše spoznaje o plemićkoj obitelji Kavanagh – Ballyane iz Malog Tabora.