• Dvor Veliki Tabor

  Obiščite nas

  Dvor Veliki Tabor
  49 216 Desinić
  Košnički Hum 1

  Tel: ++ 385 (0) 49 374 970
  ++ 385 (0) 49 374 973
  Fax: ++ 385 (0) 49 374 979
  E-mail: dvt@mhz.hrr

 • Dvor Veliki Tabor

  Veliki Tabor je ena od najpomembnejših pozno srednjeveških in renesansnih utrdb kontinentalne Hrvaške

 • Dvor Veliki Tabor

  Kulturni spomenik najvišje nulte kategorije

Safe stay in Croatia Living Castles

Novice

Doživite čezmejne grajske skrivnosti

23. september, 2021.

Projekt Living Castles je ustvaril mrežo "živih" gradov kot obliko trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine. V mreži sodeluje sedem gradov iz Hrvaške in Slovenije (Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvorec Oršić v Gornji Stubici, Dvor Veliki Tabor, Celjski grad, Ptujski grad, dvorec Rakičan), ki so razvili skupni čezmejni turistični produkt .
Projekt je v gradove uvedel IKT tehnologijo ki gradovom vdihne novo življenje. Doživite čezmejne skrivnosti gradov projekta Živi gradovi ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Slovenija-Hrvaška Interreg.

preberi več

Srednjovjekovne svečanosti 10/17/24/ rujna 2016.

25. avgust, 2016.

SCENSKI PRIKAZI OŽIVLJENE POVIJESTI:
svečani dolazak njegovog kraljevskog visočanstva Sigismunda
Luksemburškog, suđenje Veroniki Desinićkoj
BORBE VITEZOVA
SREDNJOVJEKOVNI RENESANSNI PLESOVI
MUZEJSKE RADIONICE
LUTKARSKE PREDSTAVE
NASTUPI ŽONGLERA
PREZENTACIJE STARIH VJEŠTINA I ZANATA
SREDNJOVJEKOVNI SAJAM

preberi več

Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru

23. marec, 2016.

Pozivamo Vas u Dvor Veliki Tabor na manifestaciju

USKRSNI PONEDJELJAK U VELIKOM TABORU

28. ožujka 2016. u 14,00 sati

Kuburaško društvo Desinićka kubura iz Desinića
organizira ovu manifestaciju s ciljem promocije i prezentacije tradicionalnog običaja pucanja iz kubure u Uskrsno vrijeme u Hrvatskom zagorju.

preberi več

Zgodovina

Plemiški dvorec Veliki Tabor je eden od najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov profane arhitekture v kontinentalnem delu Hrvaške. Veliki Tabor je izjemna utrdba prav zaradi monumentalnega in avtentičnega načina izgradnje.

preberi več

Konservatorsko-restavratorska dela

Čeprav so v 20. stoletju občasno izvajali najnujnejša popravila na najbolj ogroženih delih Velikega Tabora, se je prva sistemska konservatorska raziskava pod vodstvom Hrvaškega restavratorskega zavoda in s financiranjem Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške začela šele sredi devetdesetih let, ko so izvedli raziskave na velikotaborskem palasu in dvoriščnem stebrišču.

preberi več

Legenda o Veroniki Deseniški

Po legendi je nekdaj davno na tem prostoru vladal mogočni ban grof Herman II Celjski. Njegov mladi sin Friderik se je med ježo po očetovem posestvu zagledal v nežno zlatolaso lepotico Veroniko. Med Veroniko in Friderikom je vzplamtela vzajemna ljubezen, ki ni bila po volji staremu Hermanu.

preberi več

Razstave

VELIKI TABOR UOČI I ZA VRIJEME DRUGOGA SVJETSKOG RATA

14. december, 2023.

Izložbom „Veliki Tabor uoči i za vrijeme Drugoga svjetskog rata“ javnosti se predstavlja povijest dvorca, njegova namjena i korisnici od 1938. do 1945. godine. Dakle, prezentira se razdoblje kada su Velikim Taborom upravljale časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg reda sv. Franje iz Blata na Korčuli. U dvorac su se doselile u kolovozu 1938. i u njemu su živjele do studenoga 1945. godine. Nakon njihova dolaska, Veliki Tabor počinju koristiti ferijalne kolonije, a časne su sestre skrbile o djeci koja su dolazila na jednomjesečni ili dvomjesečni boravak. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, u dvorcu je bio smješten državni dječji dom, a časne su se sestre brinule o ratnoj siročadi. Odlukom Ministarstva prosvjete NDH u Velikom je Taboru u kolovozu 1944. godine otvorena i osnovna škola s četiri razreda, pod upravom škole u Desiniću. Dvorac istovremeno postaje poprištem aktivnosti boraca Narodnooslobodilačkog rata. Partizani su se kretali i djelovali u njegovoj neposrednoj blizini, a često su koristili i unutrašnjost Velikog Tabora. Ovdje je 2. studenoga 1943. osnovana Desinićka partizanska četa, a iz svjedočanstava sudionika događanja znade se da su partizani odlazili u Veliki Tabor kako bi se odmorili i oporavili od bitaka. Koliko je poznato, partizani su također koristili dvorac za tajne sastanke te čuvanje vojnih zaliha. Kada su u prvoj polovici 1944. čvrsto držali Desinić u svojim rukama, na sebe su preuzeli brigu o ratnoj siročadi i časnim sestrama.

Na izložbi se može razgledati 40 eksponata. Izložene su razglednice, fotografije, časopisi, knjige, oružje, vojna i medicinska oprema, spomen-ploča kao i drugi predmeti (poput dječje cipelice) koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Na ovoj su izložbi također prezentirani rezultati istraživanja koje je autorica izložbe provela u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Na panoima na engleskom i hrvatskom jeziku te na videoprezentaciji prikazane su reprodukcije mnogobrojnih fotografija i dokumenata poput troškovnika i opisa radova koji su u tom razdoblju vršeni prilikom obnove Velikog Tabora.

Autorica izložbe je viša kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga 2024. godine.

preberi več

Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru

03. november, 2021.

Izložbom „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“ predstavljena je Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor u kojoj se nalaze predmeti tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, osobito iz desinićkog i pregradskog kraja. Zbirka trenutno broji 512 inventariziranih predmeta, a na izložbi je predstavljen izbor od 133 eksponata koji su nastali krajem 19. i tijekom 20. stoljeća. Najveći dio zbirke sačinjavaju lončarski proizvodi, kućni inventar te predmeti tradicijskog gospodarstva. Keramički predmeti zastupljeni u zbirci izrađeni su na nožnom lončarskom kolu karakterističnom za panonsko područje. Vjerojatno su proizvedeni u okolici Ivanca gdje su bila smještena najpoznatija središta lončarskog obrta u Hrvatskom zagorju. Namijenjeni su raznim funkcijama te su služili za kuhanje, pečenje, čuvanje, preradu i serviranje hrane, čuvanje i transport tekućina te za zalijevanje cvijeća. Od kućnog inventara u zbirci se nalaze pegle na žar, lampaši, mlinci za kavu, tanjuri, zdjelice, lopari, žlice, vilice, noževi, tujice za maslac, vile za peć itd. Brojni predmeti u zbirci koristili su se u tradicijskim seoskim gospodarstvima: zvono za stoku, potkove, žrnjevi i mužari za mrvljenje zrnja, razni poljoprivredni alati, škrinje za čuvanje žita itd. Manjim dijelom zatupljeni su predmeti vezani uz tradicijske obrte (šestar, dlijeto, kliješta, kolarska klupa, blanje, pile, postolarski kalupi…), alatke i pomagala za proizvodnu tekstila (preslice, kolovrati…), tekstilni predmeti te namještaj. U njoj se posebno izdvaja i jedan predmet vezan uz tradicijske običaje. Riječ je o pokladnoj drvenoj maski košuti, koja je vrlo nalik pokladnim maskama iz Međimurja, po postoji mogućnost da i ona dolazi s tog prostora.

Osim što nas upoznaje s etnografskim predmetima, izložba govori o povijesti Velikog Tabora u drugoj polovici 20. stoljeća, osobito od sredine 70-ih godina kada se u dvorcu započinje s organiziranjem izložbi etnografskog materijala te prikupljanjem predmeta iz desinićkog i pregradskog kraja. Njome su predstavljeni korisnici Velikog Tabora koji su ujedno vodili brigu o etnografskim predmetima. Posjetitelje se, putem izložbenih panoa na hrvatskom i engleskom jeziku, upoznaje s osnivanjem Zavičajnog muzeja općine Pregrada u Velikom Taboru početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Također, njome se rasvjetljava razdoblje kada su dvorcem upravljali Turistički savez općine Pregrada te Društvo Veliki Tabor iz Desinića. Poseban naglasak stavljen je na Josipa Štimca, jednog od suosnivača Zavičajnog muzeja u Velikom Taboru i nekadašnjeg predsjednika Društva Veliki Tabor, te Ivicu Špoljara, najvećeg donatora zbirke te prvog djelatnika Muzeja Hrvatskog zagorja koji je bio zaposlen u Dvoru Veliki Tabor. Izložba također otkriva kakvo je stanje Etnografske zbirke od 2003. godine pa sve do danas, dakle u razdoblju kada brigu o predmetima vodi stručno osoblje Muzeja Hrvatskog zagorja.

Autorica izložbe je kustosica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenog 2022. godine.

preberi več

Obitelj KAVANAGH-BALLYANE iz Malog Tabora

14. november, 2015.

Ovom izložbom predstavljamo javnosti obitelj baruna Kavanagh – Ballyane, vlasnike dvorca Mali Tabor iz Huma na Sutli. Ova obitelj potječe iz Irske. U svojem rodoslovlju dokazuju rodbinsku povezanost s engleskom kraljicom Marijom Stewart. U posjed vlastelinstva i dvorca Mali Tabor došli su nasljeđivanjem po ženskoj liniji. Simon Henry Kavanagh (1784. – 1830.) oženio se Leopoldinom Moscon, unukom Ane Rattkay. Tako je polovina ovog posjeda došla u vlasništvo obitelji Kavanagh.

preberi več

Izobraževanje

Za vsak strokovni in tematski vodeni ogled kot tudi za muzejske izobraževalne delavnice se je treba predhodno najaviti in rezervirati termin.

O nas

Dvor Veliki Tabor

Hum Košnički 1, 49 216 Desinić  
E-naslov: dvt@mhz.hr
Rezervacije: rezervacije-dvt@mhz.hr
www.veliki-tabor.hr

Kontakt
Centrala: ++385 (0) 49 374 970
Rezervacije: ++ 385 (0) 49 374 970
Muzejska trgovina: ++ 385 (0) 49 374 973
Vodja: ++ 385 (0) 49 374 972

Sodelavci Dvora Veliki Tabor
Vodja: Renata Dečman, mag. hist.
Muzejska svetovalka: Nadica Jagarčecmag. hist. et mag. philol. russ.
Kustos: Paul Lekaj, mag. hist. et univ. bacc. phil.
Kustodinja: Jelena Bužanić, mag. archeol. et mag. hist. art.
Višji muzejski tehnik: Siniša Žnidarec
Muzejska tehničarka: Nives Ćurković
Višja restavratorka tehničarka: Andrea Brlobuš
Administrator, blagajnik, trgovec: Vilma Kuhar
Čistilka: Ljiljana Ivić

Dvor Veliki Tabor je sestavni del  Muzejev Hrvaškega zagorja.

MUZEJI HRVAŠKEGA ZAGORJA
Gornja Stubica, Samci 64
Spletna stran: www.mhz.hr
E-naslov: mhz@mhz.hr
Tip: splošni, muzejska ustanova, sestavljena iz petih organizacijskih enot
Vrsta: nacionalni
Področje delovanja: republiško
Ustanovitelj: Republika Hrvaška, 1993.
Ravnatelj: Jurica Sabol, višji kustos
Davčna številka: 11298572202
Matična številka: 0207349
Žiro račun: 2390001 -1100011100
IBAN: HR 3823900011100011100
SWIFT: HPBZHR2X


Skupna uprava in skupne službe
Ravnatelj MHZ: ++ 385 (0) 49 587 887
Računovodstvo: ++ 385 (0) 49 587 883
Marketing: ++ 385 (0) 49 587 881
Tajništvo: ++ 385 (0) 49 587 888
Fax: ++ 385 (0) 49 587 885

Ostale organizacijske enote Muzejev Hrvaškega zagorja:

Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec
www.mhz.hr
www.gaa.mhz.hr

Muzej krapinskih neandertalcev, Krapina
www.mhz.hr
www.mkn.mhz.hr

Muzej kmečkih uporov, Gornja Stubica
www.mhz.hr
www.msb.mhz.hr

Muzej "Staro selo", Kumrovec
www.mhz.hr
www.mss.mhz.hr

Virtualni sprehod

Sprehodite Veliki Tabor pri 360 ogledov

Obisk

Delovni čas

 • MUZEJ JE OB PONEDELJKIH ZAPRT
 • Torek - petek: od 9. – 17. ure (zadnji vstop v muzej ob 16:30. uri)*
 • Sobota, nedelja in prazniki: od 10. - 18. ure (zadnji vstop v muzej ob 17:30. uri)*

*Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem za individualne obiskovalce oziroma eno uro za skupinske obiskovalce.

Muzej je zaprt

 • Ob praznikih: 1. januarja, velika noč, 1. novembra, 24., 25. in 26. decembra, 31. decembra.
 • Izjemoma je muzej odprt ob ponedeljkih na državni praznik (velikonočni ponedeljek).

OPOMBE

 • Za invalide možen obisk samo prtiličja.
 • Fotografiranje in snemanje je dovoljeno za osebne potrebe brez pravice do objave.
 • Parkirišče: Da

Cene vstopnic

 • Otroci, študenti, upokojenci: 4,00 €
  (skupine večje od 30 oseb imaju popust; cena na osebo je 3,50 €)*
 • Odrasli: 5,00 €
  (skupine večje od 30 oseb imaju popust; cena na osebo je 4,50 €)*
 • Družinska vstopnica: 10,50 € (za odrasle z mladoletnimi otroki)
 • Za člane Hrvaškega muzejskega društva in Mednarodne organizacije ICOM je vstop brezplačen.
 • Osobe s invalidnostjo: 20 %
 • S kartico Zagorje CARD: 10 %
 • Dva pratitelja na 30 oseb imaju pravico do brezplačne vstopnice
 • Otroci do 3 leta imajo pravico do brezplačne vstopnice
 • Popust se lahko uporabi samo po eni osnovi
 • Spremejamo kartice: Diners, Maestro, MasterCard, MasterCard electronic, Visa electronic

* Samo pri plačilu z gotovino ali po predračunu

Cene strokovnih vodenih ogledov in delavnic

 • Največje število ljudi v skupini za strokovno vodenje je 30
 • Strokovno vodstvo v hrvaščini: 20,50 €
 • Strokovno vodstvo v tujem jeziku (angleščina): 27,00 €
 • Strokovno vodstvo v kostumih: 27,00 €
 • Strokovno vodstvo v kostumih v tujem jeziku (angleščina): 33,00 €
 • Tematski strokovni vodeni ogled: 40,00 €
 • Tematski strokovni vodeni ogled v tujem jeziku (angleščina): 46,00 €
 • Delavnice: 6,00 € na osebo
 • Predstave: 6,00 € na osebo

Zbirke in publikacije

Fotogalerije

Kje smo / kontakt