S ONUSTRAN MEDVEDNICE: VESNA PARUN i BALADE VESNE PARUN

Vesna Parun jedna je od najistaknutijih pjesnikinja u hrvatskoj književnosti. Pisala je poeziju, eseje, autobiografsku prozu, drame te djela namijenjena djeci, a bavila se i prevođenjem. Upravo su o njoj u Dvoru Veliki Tabor otvorene dvije izložbe - izložba Muzeja seljačkih buna “S onustran Medvednice: Vesna Parun” i gostujuća izložba Muzeja Prigorja “Balade Vesne Parun”. Autorice su profesorica muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarka Vujić, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec i ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle.  

Izložba “S onustran Medvednice: Vesna Parun” govori o vezi Vesne Parun s Hrvatskim zagorjem i otkriva zašto je upravo taj kraj smatrala svojim trećim zavičajem. Godine 1979. sudbonosni susreti s pjesnikom Božidarom Brezinščakom Bagolom te prosjakinjom Magdicom pokrenuli su pjesnikinjo dublje osobno, ali i stvaralačko povezivanje s Hrvatskim zagorjem. Izložba donosi i bogat književni te likovni opus koje je Parun ostvarila u hotelu i bolnici u Stubičkim Toplicama gdje je s prekidima boravila do smrti 2010. godine.

Muzej Prigorja je izložbu “Balade Vesne Parun” pripremio 2020. godine. Ova izložba govori pak o vezi Vesne Parun sa Sesvetama, naseljem u kojem je živjela s obitelji tijekom Drugog svjetskog rata i poraća kada je njezin otac radio kao činovnik u zgradi u kojoj je danas smješten Muzej Prigorja. Javnosti je predstavljeno i manje poznato književničino likovno stvaralaštvo te osobni predmeti koje je Muzej otkupio od njena prijatelja Branka Pejnovića.

Izložbe se mogu pogledati do kraja rujna 2024. godine.