Novosti i najave

POČINJE NOVA EMA – edukativna muzejska akcija, 26. po redu!

28. travnja, 2021.

I Dvor Veliki Tabor ove godine ima svoj posebni, Iz/Van/Red/Ni sadržaj – MOBILNU APLIKACIJU za sve vas, IZLOŽBU dječjih radova, RADIONICU, stručno PREDAVANJE – sve do 30. lipnja 2021. godine!

Pod nazivom „Novi život velikotaborskih dama – Veronika i Meluzina izvan očekivanog mjesta bivanja!“ posjetiteljima i zainteresiranima bit će, ravno „u ruke“ donijete priče i legende iz Dvora Veliki Tabor.

Vrijedna nematerijalna baština „spustit će se“ u mobilne telefone uz pomoć edukativne digitalne aplikacije.

Mobilna aplikacija „Dvor Veliki Tabor – priče i legende“ omogućit će tekstualni i slikovni prikaz, te audio reprodukciju priča i legendi iz Velikog Tabora na hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku.

U sadržaj je uklopljena slagalica, te kratki kviz kao provjera znanja o slušanome i viđenome. Svečana promocija aplikacije bit će na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2021. godine, a aplikacija će sudionicima EMA-e (znači posjetiteljima muzeja koji dođu s knjižicom Akcije ili ju kupe u Taboru) biti dostupna od početka 26. Edukativne muzejske akcije.

O vremenu odvijanja ostalih planiranih sadržaja obavještavat ćemo vas pravodobno (jer moramo pratiti odrednice stožera i epidemiološke mjere).

čitaj više

JURJEVO U VELIKOM TABORU

21. travnja, 2021.

„Sveti Juraj rukom maše, svakom grmu dosta paše“ –

U čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo (23. travnja) kao pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine. Kršćanski Sveti Juraj koji ubija zmaja zaštitnik je brojnih zagorskih općina, među kojima je i Desinić.

Stoga će se u Dvoru Veliki Tabor upravo na Jurjevo dati počast tom znakovitom blagdanu.

Bez obzira na vremenske uvjete, a uz stroge epidemiološke mjere, ovog petka 23. travnja 2021. otvaraju se, u večernjim satima, vrata Velikog Tabora i uz slobodan ulaz organizira se događanje u sklopu projekta Living castles sa sljedećim sadržajem:

* U 19,30 sati stručno predavanje (uživo, u dvorani i on – line na fb stranici Velikog Tabora, www.facebook.com/VelikiTabor/) pod nazivom „Kako je Jura došao u Desinić i u kakvoj je vezi sa svetim trokutom?“ koje će održati etnologinja Kristina Pavlović o praksama i običajima Jurjeva u Hrvatskom zagorju i ugrađenosti praslavenskih mitskih slika u pejzaž, uz slikovnu prezentaciju i demonstraciju izrade svirala i vjenčića od cvijeća

* U 20,30 sati igra za posjetitelje - "Potraga za Jurjem zelenim u Velikom Taboru" uz glazbenu podlogu tradicionalnih jurjevskih pjesama

* U 21,00 sat video mapping projekcije : Living Tabor, Legenda o Veroniki Desinićkoj

Radionica i video mapping projekcije se održavaju u sklopu projekta LIVING CASTLES koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Preporuka je posjetiteljima koji žele sudjelovati u “Potrazi za Jurjem zelenim” da se predbilježe na email kristina.pavlovic@mhz.hr

Ulaz u Dvor i sudjelovanje u programima za Jurjevo bit će besplatni.

čitaj više

U GALERIJI DVORA TRAKOŠĆAN OTVORENA JE IZLOŽBA VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU

16. travnja, 2021.

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja 2021., otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman. Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec. Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća. Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

čitaj više