Novosti i najave

ČAROBNI SVIJET LUTAKA U VELIKOM TABORU

24. svibnja, 2023.

Za sve ljubitelje lutkarskog kazališta Dvor Veliki Tabor pripremio je pravu poslasticu! Dvije nedjelje zaredom, 28. svibnja te 4. lipnja 2023., u dvorcu će se održati događanje pod nazivom „Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru“, na čijem će se programu u periodu od 12 do 16 sati naći brojne zanimljive lutkarske predstave i radionice namijenjene svim uzrastima.

U programu događanja obje će se nedjelje naći dvije predstave u izvedbi umjetničke organizacije KRUNA TARLE-art iz Zagreba. Riječ je o lutkarskoj predstavi "Krava na ormaru" namijenjenoj djeci svih uzrasta te multimedijskoj interaktivnoj predstavi "Zagorje – zelena kolijevka" namijenjenoj djeci školske dobi te odraslima. Na događanju će također nastupiti srednjovjekovna lutkarska družina Ioculatori koju su 2006. godine osnovali djelatnici Muzeja Hrvatskog zagorja. Trenutno Ioculatori na repertoaru imaju pet lutkarskih predstava koje su nadahnute legendama vezanim uz Veliki Tabor te zagorsko podneblje, a na navedenom događanju će izvesti dvije predstave ("Zmajevo blago", te "Legenda o Veroniki Desinićkoj").

Posjetitelji će se moći aktivno uključiti u program kroz tri edukativno-umjetničke radionice na kojima će se okušati u vještini izrade lutki ("Tajni život dvoraca", "Mali šumski stvorovi", te "Sva lica Veronike Desinićke"). Obje će se nedjelje moći razgledati izložba "Veronikin rubac" autorice Krune Tarle, kazališne i likovne umjetnice multimedije, na kojoj će biti izložene maske izrađene od gipsa i gaze.

Ovim događanjem u Velikom Taboru promovira se kasnosrednjovjekovni plemićki grad, spomenik kulture najviše kategorije, te nematerijalna kulturna baština Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskog zagorja. Program je također posvećen njegovanju kajkavskog narječja, glazbe i običaja, te muzejskih artefakata kao što su tradicijske igračke i slično.

Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sudjelovanje na radionicama i predstave besplatni su za sve posjetitelje, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.

Radujemo se Vašem dolasku!PROGRAM DOGAĐANJA

28. svibnja i 4. lipnja 2023. – od 12:00 do 16:00 h

12:00 KRUNA TARLE-art: lutkarska predstava „Krava na ormaru“

12:30 IOCULATORI: lutkarska predstava „Zmajevo blago“

13:00 KRUNA TARLE-art: multimedijska interaktivna predstava „Zagorje – zelena kolijevka“

13:30 IOCULATORI: lutkarska predstava „Legenda o Veroniki Desinićkoj“

14:30 – 16:00 Radionice za djecu i odrasle: „Tajni život dvoraca“, „Mali šumski stvorovi“, „Sva lica Veronike Desinićke“ (KRUNA TARLE-art)

čitaj više

LIKOVNI NATJEČAJ

11. svibnja, 2023.

Muzej Dvor Veliki Tabor poziva sve zainteresirane, djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, na sudjelovanje na likovnom natječaju „LEGENDA O VERONIKI DESINIĆKOJ“.

Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj registrirana je kao nematerijalno kulturno dobro i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja jest:

Veronika i Fridrik – samo se srcem dobro vidi!

Pozivamo djecu da svoje likovne radove inspirirane ovom usmenom predajom pošalju do 15.09. 2023. na adresu : DVOR VELIKI TABOR, Hum Košnički 1, 49216 DESINIĆ, s naznakom za „Za likovni natječaj“.

Najuspješniji radovi biti će objavljeni i nagrađeni u listopadu 2023. uoči godišnjice smrti Veronike Desinićke. Likovni rad može biti izveden u bilo kojoj crtačkoj ili slikarskoj tehnici na formatu papira A3 ili A4. Uz rad, potrebno je priložiti osnovne podatke o autoru djela: ime i prezime, datum rođenja, mjesto i adresa prebivališta, ime osnovne škole ili dječjeg vrtića, razred i kontakt (broj telefona ili e-mail adresa), ime i prezime učiteljice/učitelja.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-mail adrese: nadica.jagarcec@mhz.hr ili na broj mobitela: 098 905 92 01.

Tekst Legende o Veroniki Desinićkoj

Nekada davno ovim je prostorima vladao moćan ban grof Herman II. Celjski. Njegov mladi sin Fridrik, jašući očevim posjedima, zagledao se u nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji grofu Hermanu. Unatoč njegovom protivljenju Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn, u blizini Kočevja u Sloveniji gdje su se potajno vjenčali. Kada je grof Herman II. Celjski, doznao za njihovo vjenčanje, poslao je vojsku s nalogom da ih uhvate. Veroniki je Fridrik pomogao te je ona pobjegla iz grada a njega su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u celjsku kulu. Tu je bio zatvoren preko četiri godine. Nakon nekog vremena Hermanovi vojnici uhvatili su Veroniku i zatvorili je u Velikom Taboru. Grof Herman je nesretnu Veroniku optužio da je vještica koja je zavela njegovoga sina. Organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana. U predvečerje drugog dana suci su izjavili: „Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane, završen.“ Unatoč presudi, grof Herman izdao je nalog kaštelanu da ubiju Veroniku. U dvorištu Velikog Tabora postavili su drvenu posudu punu vode i u njoj utopili Veroniku. Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Čak se i danas, osobito u dugim zimskim noćima, u Velikom Taboru uz zavijanje vjetra čuje jecanje nesretne Veronike.

čitaj više

ODRŽANA REGIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA NOĆ TVRĐAVA

08. svibnja, 2023.

U petak, 5. svibnja 2023., Dvor Veliki Tabor uključio se u održavanje regionalne kulturno-turističke manifestacije Noć tvrđava zanimljivim i raznolikim programom.

Događanje je započelo u 18 sati edukativno-taktilnom radionicom „S mačem u ruci“ na kojoj je viša restauratorica tehničarka Andrea Brlobuš upoznala sudionike s viteškim oružjem i srednjovjekovnim ratovanjem. Uz ovu radionicu, održane su još dvije radionice edukativno-zabavnog karaktera. Na radionici „Memory – muzejski predmeti“ koju je vodila viša kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman posjetitelji su se opustili i zabavili igrajući društvenu igru pamćenja, ali su i otkrili kakvi se sve predmeti nalaze u fundusu Muzeja. S gotičkom umjetnošću te tehnikom izrade vitraja posjetitelji su se susreli na radionici „Čarolija vitraja!“ koju je održala muzejska pedagoginja Kristina Pavlović nakon čijeg su izlaganja sudionici dobili zadatak izraditi vlastiti vitraj od papira. Najveći je interes javnosti privukla šaljiva lutkarska predstava „Črna kraljica“ u izvedbi Ioculatora u kojoj su nastupili djelatnici muzeja Andrea Brlobuš, Siniša Žnidarec te Nives Ćurković zajedno s Lovrom Brlobušem. S muzejskim predmetima, legendama i pričama posjetitelje je upoznala muzejska tehničarka Nives Ćurković u kostimiranom stručnom vodstvu kroz muzejske izložbe. Događanje je završilo u 22 sata projekcijom video mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“ izrađenih u sklopu projekta Living castles.

Program Noći tvrđava u Dvoru Veliki Tabor osmislila je i priredila voditeljica Dvora, Renata Dečman. Svi sadržaji i ulaz u muzej od 18 do 22 sata bili su besplatni za posjetitelje.

Ovogodišnje, drugo izdanje manifestacije Noć tvrđava nastalo je u sklopu europskog projekta FORTITUDE, a održavalo se na četrdesetak lokaliteta odnosno spomenika kulturne baštine kao što su tvrđave, utvrde i dvorci ponajprije s područja Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

čitaj više