ČAROBNI SVIJET LUTAKA U VELIKOM TABORU

Za sve ljubitelje lutkarskog kazališta Dvor Veliki Tabor pripremio je pravu poslasticu! Dvije nedjelje zaredom, 28. svibnja te 4. lipnja 2023., u dvorcu će se održati događanje pod nazivom „Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru“, na čijem će se programu u periodu od 12 do 16 sati  naći brojne zanimljive lutkarske predstave i radionice namijenjene svim uzrastima.

U programu događanja obje će se nedjelje naći dvije predstave u izvedbi umjetničke organizacije KRUNA TARLE-art iz Zagreba. Riječ je o lutkarskoj predstavi Krava na ormaru namijenjenoj djeci svih uzrasta te multimedijskoj interaktivnoj predstavi Zagorje – zelena kolijevka namijenjenoj djeci školske dobi te odraslima. Na događanju će također nastupiti srednjovjekovna lutkarska družina Ioculatori koju su 2006. godine osnovali djelatnici Muzeja Hrvatskog zagorja. Trenutno Ioculatori na repertoaru imaju pet lutkarskih predstava koje su nadahnute legendama vezanim uz Veliki Tabor te zagorsko podneblje, a na navedenom događanju će izvesti dvije predstave (Zmajevo blago, te Legenda o Veroniki Desinićkoj).

Posjetitelji će se moći aktivno uključiti u program kroz tri edukativno-umjetničke radionice na kojima će se okušati u vještini izrade lutki (Tajni život dvoraca, Mali šumski stvorovi, te Sva lica Veronike Desinićke). Obje će se nedjelje moći razgledati izložba Veronikin rubac autorice Krune Tarle, kazališne i likovne umjetnice multimedije, na kojoj će biti izložene maske izrađene od gipsa i gaze.

Ovim događanjem u Velikom Taboru promovira se kasnosrednjovjekovni plemićki grad, spomenik kulture najviše kategorije, te nematerijalna kulturna baština Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskog zagorja. Program je također posvećen njegovanju kajkavskog narječja, glazbe i običaja, te muzejskih artefakata kao što su tradicijske igračke i slično.

Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sudjelovanje na radionicama i predstave besplatni su za sve posjetitelje, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

PROGRAM DOGAĐANJA

28. svibnja i 4. lipnja 2023. – od 12:00 do 16:00 h

12:00 KRUNA TARLE-art: lutkarska predstava „Krava na ormaru“

12:30 IOCULATORI: lutkarska predstava „Zmajevo blago“

13:00 KRUNA TARLE-art: multimedijska interaktivna predstava „Zagorje – zelena kolijevka“

13:30 IOCULATORI: lutkarska predstava „Legenda o Veroniki Desinićkoj“

14:30 – 16:00 Radionice za djecu i odrasle: „Tajni život dvoraca“, „Mali šumski stvorovi“, „Sva lica Veronike Desinićke“ (KRUNA TARLE-art)