DVOR VELIKI TABOR SUDJELOVAO JE U MANIFESTACIJI VERONIKAFEST

Ovoga petka i subote, 1. i 2. rujna 2023., Dvor Veliki Tabor prigodnim se programom uključio u održavanje drugog izdanja kulturno-turističke manifestacije Veronikafest u Desiniću.

U petak su održane dvije edukativno-zabavne radionice „Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“ te „Veronika memory“ koje su vodile djelatnice Dvora Andrea Brlobuš te Kristina Pavlović. Kroz ove radionice posjetitelji su se okušali u srednjovjekovnim vještinama i upoznali s usmenom predajom o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika II. Celjskog, a potom su zaigrali društvenu igru memory.

Na subotnjem programu našla se još jedna edukativno-zabavna radionica posvećena ovoj usmenoj predaji. Riječ je o radionici „Tragom Veronike Desinićke“. Voditeljica radionice Renata Dečman upoznala je sudionike s legendom o Veroniki Desinićkoj i njenom povijesnom pozadinom, a potom su prisutni provjerili svoje znanje natjecanjem u kvizu te rješavanjem radnih listića s raznim zadacima poput križaljki, osmosmjerki i labirinta. Po prvi puta izvedena je zabavna igra „Okrivite ili oslobodite!“ nastala prema scenariju više restauratorice tehničarke Andree Brlobuš. U procesu srednjovjekovnog suđenja Veroniki Desinićkoj djelatnicima muzeja pridružili su se brojni posjetitelji koji su preuzeli uloge svjedoka, porote, tužitelja, branitelja, optužene Veronike te krvnika i pritom su se izvrsno zabavili. Na kraju programa posjetitelji svih uzrasta popratili su šaljivu lutkarsku predstavu „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ u izvedbi Ioculatora u kojoj se glumili Andrea Brlobuš, Siniša Žnidarec i Paul Lekaj.