VERONIKAFEST U DVORU VELIKI TABOR

U sklopu kulturno-turističke manifestacije Veronikafest u Desiniću, od 2. do 4. rujna 2022., u Dvoru Veliki Tabor održavat će se muzejske edukativno-zabavne radionice te lutkarske predstave. U tri dana održat će se sveukupno pet različitih radionica namijenjenih djeci starijoj od osam godina te odraslima. Riječ je o radionicama „Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“, „Veronika memory“, „Ispletimo prstima“, „Tragom Veronike Desinićke“ i „Memory – muzejski predmeti“ kroz koje se sudionike upoznaje s našom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom te sa srednjovjekovnim vještinama. U petak (2. rujna), bit će održane dvije radionice („Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“ i „Veronika memory“) u terminu od 14:30 do 16:30 sati, u subotu (3. rujna) jedna edukativno-zabavna radionica („Ispletimo prstima“) od 12 do 13 sati, a u nedjelju (4. rujna), dvije će se radionice istovremeno izvoditi od 11 do 12 sati („Tragom Veronike Desinićke“ i „Memory – muzejski predmeti)“. Na programu je i lutkarska predstava „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ namijenjena svim uzrastima, koju će lutkarska družina Ioculatori izvesti u subotu s početkom u 13:30 sati.

Lutkarska predstava i radionice besplatne su za sve posjetitelje, a ulaz u Muzej se naplaćuje prema redovnom cjeniku.

 

PROGRAM DOGAĐANJA:

 

Petak, 2. rujna 2022.

 

14:30 - 15:30 Radionica "Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom"

15:30 - 16:30 Edukativno-zabavna radionica "Veronika memory"

 

Subota, 3. rujna 2022.

 

12:00 - 13:00 Edukativno-zabavna radionica "Ispletimo prstima"

13:30 - 13:50 Lutkarska predstava - IOCULATORI: "Legenda o Veroniki Desinićkoj"

 

Nedjelja, 4. rujna 2022.

 

11:00 - 12:00 Edukativno-zabavne radionice "Tragom Veronike Desinićke" i "Memory - muzejski predmeti" 

 

 

LUTKARSKA PREDSTAVA I RADIONICE:

 

Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom

Kostimirani vitez u prvom dijelu prezentira rukovanje lukom i strijelom te gađanje u metu. Nakon obuke organizira se natjecanje svih sudionika i proglašenje pobjednika.

Namijenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola, učenicima srednjih škola, te odraslima.

 

Veronika memory

Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj sadrži dvadesetak osnovnih elemenata; povijesnih osoba, predmeta i događaja, oko kojih se grade različite verzije priče. Polaznici radionice najprije se, uz pomoć vizualne prezentacije upoznaju s legendom, odnosno usmenom predajom i njenim ključnim elementima, a potom usvojeno znanje provjeravaju kombinirajući, u igri s memory karticama, pojmove i pripadajuće sličice.

Namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola, te odraslima.

 

Ispletimo prstima

Na radionici sudionici će koristiti svoj savršeni alat - prste! Njima će isplesti svoju autorsku ogrlicu, narukvicu, pojas ili ukras! Naučit će kako od špage, vune i sličnih materijala mogu izrađivati male umjetničke minijature koje mogu krasiti i zidove njihovog doma.

Namijenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola, učenicima srednjih škola, te odraslima.

 

Lutkarska predstava – Legenda o Veroniki Desinićkoj

Ova lutkarska predstava donosi nam priču o zabranjenoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika Celjskog. No u ovoj šaljivoj interpretaciji, legenda dobiva sretan završetak!

Namijenjeno svim uzrastima.

 

Tragom Veronike Desinićke

Riječ je o još jednoj radionici posvećenoj usmenoj predaji o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i velikaša Fridrika II. Celjskog. Sudionici radionice bit će upoznati s legendom, kao i s još jednom, manje poznatom, pričom koja govori kako je Veronika spasila Veliki Tabor od napada turske vojske. Usvojeno znanje provjerit će rješavanjem radnih listića koji će se sastojati od raznih zadataka, pitanja, križaljki, labirinta te osmosmjerki.

Namijenjeno učenicima od 3. do 8. razreda osnovne škole, učenicima srednjih škola, te odraslima.

 

Memory – muzejski predmeti

Sudjelovanjem na radionici posjetitelji će se igrati i zabaviti te će imati priliku iskazati natjecateljski duh, razvijati kognitivne sposobnosti te saznati kakvi se sve predmeti nalaze u fundusu Dvora Veliki Tabor.

Namijenjeno učenicima od 3. do 8. razreda osnovne škole, učenicima srednjih škola, te odraslima.