Novosti i najave

OTVORENJE IZLOŽBE „VELIKI TABOR U 20. STOLJEĆU“ U GALERIJI DVORA TRAKOŠĆAN

09. travnja, 2021.

Dvor Trakošćan i Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor pozivaju Vas na otvorenje izložbe „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ koje će se održati u Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja 2021., u 18:00 sati.

Izložbom će biti prezentiran stari grad – njegova monumentalna arhitektura, sanacijski radovi vršeni na objektu, te namjena. Također, bit će predstavljeni njegovi vlasnici i događaji koji su se u dvoru odvijali tijekom 20. stoljeća. Navedeno razdoblje obilježeno je propadanjem Velikog Tabora, no, s druge strane, također i razvijanjem svijesti o njegovom velikom značaju za hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te uloženim naporima da se grad sačuva za iduća stoljeća.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Autorica izložbe je kustosica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2021.

Otvorenje izložbe održat će u skladu s epidemiološkim mjerama.

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više

USKRSNI PONEDJELJAK U VELIKOM TABORU

30. ožujka, 2021.

I opet će odjekivati pucnjava iz kubura oko Dvora Veliki Tabor!

Pridružite nam se 5. travnja 2021. od 14 sati!

Uskrsni ponedjeljak je, to se već godinama zna, dan kad se u Dvoru Veliki Tabor okupljaju kuburaši iz zapadnoga dijela Hrvatskog zagorja.

No, prošle godine bio je potpuni muk, a ove će se, ipak, u skladu s epidemiološkim mjerama, tradicija nastaviti. U vrlo skromnom obliku, ali ipak…

U tom smislu najavljujemo simboličan program Uskrsnog ponedjeljka u Velikom Taboru oko kojeg će (na vanjskome prostoru) 5. travnja 2021. godine članovi Kuburaškog društva Desinićka kubura zajedno s Taborgradskim oružnikima izvršiti svečano postrojavanje članova u svojim karakterističnim odorama, s kuburama i zastavom.

Program započinje u 14:00 sati, a okupljeni kuburaši demonstrirat će i pucanje iz svojih „pištola“.

Organizatori ove manifestacije su KD Desinićka kubura Desinić i Dvor Veliki Tabor, MHZ.

Odlučite li, na Uskrsni ponedjeljak, doći na Košnički Hum strogo se pridržavajte mjera zaštite – držite razmak, nosite masku i dezinficirajte ruke!

čitaj više

Radionica lončarstva

24. ožujka, 2021.

Pridružite nam se u subotu, 27. ožujka, u Dvoru Veliki Tabor, na radionici lončarstva. Upoznajte kako su se nekada radile različite namjenske posude. Okušajte se i sami u modeliranju i stvaranju predmeta od gline.

Radionica je namijenjena za sve dobne skupine, a održat će se u dva termina, od 11 do 12 sati i od 13 do 14 sati. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a ulaz u Muzej se naplaćuje prema redovnim cijenama. Radionica će se održati u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama. Za dodatne informacije i prijave sudjelovanja obratite se na tel: 049/587-889 ili pošaljite upit na mail: msb@mhz.hr

Radionica se provodi u sklopu projekta LIVING CASTLES koji se odvija u sklopu Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, a financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više