Novosti i najave

NOĆ TVRĐAVA U DVORU VELIKI TABOR

02. svibnja, 2023.

U petak, 5. svibnja 2023., u Dvoru Veliki Tabor održat će se manifestacija Noć tvrđava. Riječ je o drugom izdanju regionalne kulturne manifestacije koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Veliki Tabor produljit će radno vrijeme do 22 sata i uključiti se u ovu manifestaciju bogatim i raznolikom programom. Program započinje u 18 sati edukativno - taktilnom radionicom „S mačem u ruci“ posvećenoj viteštvu, viteškom oružju i srednjovjekovnom ratovanju. U nastavku programa lutkarska družina Ioculatori izvest će predstavu Črna kraljica. Posjetitelji svih uzrasta zatim će moći sudjelovati na dvjema edukativno – zabavnim radionicama (Memory – muzejski predmeti, Čarolija vitraja!) te razgledati muzejske izložbe u kostimiranom stručnom vodstvu. Događanje će završiti projekcijom video mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“ na monumentalnim velikotaborskim zidinama.

Od 18 do 22 sata ulaz u Muzej i svi popratni sadržaji bit će besplatni!

Radujemo se Vašem dolasku!


PROGRAM DOGAĐANJA

Petak, 5. svibnja 2023.

18:00 Edukativna radionica „S mačem u ruci“

19:00 Ioculatori: lutkarska predstava „Črna kraljica“

19:30 Edukativno-zabavne radionice („Memory – muzejski predmeti“, „Čarolija vitraja!“)

20:30 Kostimirano stručno vodstvo kroz muzejske izložbe

21:45 Video mapping „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“

čitaj više

KONCERT ZAGREBAČKOG KVARTETA

18. travnja, 2023.

U nedjelju, 23. travnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Dvoru Veliki Tabor održat će se koncert Zagrebačkog kvarteta. Na programu će se naći skladbe Antonina Dvoraka, Antuna Sorkočevića, Jurja Tkalčića i Joaquína Turine.

Zagrebački kvartet osnovan je davne 1919. godine kao prvi komorni ansambl u Hrvatskoj. U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri održao je više od pet tisuća koncerata, te je snimio više od 60 ploča. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih te inozemnih priznanja i nagrada od kojih se posebno ističe nagrada za životno djelo „Vladimir Nazor“ dodijeljena 2009. godine. Današnji sastav čine Martin Krpan (violina), Hrvoje Philips (viola), Martin Jordan (violončelo) te Davor Philips (violina).

Ulaz na koncert je slobodan!

Radujemo se Vašem dolasku!

čitaj više

U DVORU VELIKI TABOR ODRŽANO JUBILARNO IZDANJE MANIFESTACIJE USKRSNI PONEDJELJAK

11. travnja, 2023.

U svečanoj i veseloj atmosferi, uz odjekivanje pucnjeva iz kubura, ovog je ponedjeljka u Dvoru Veliki Tabor održano jubilarno izdanje manifestacije Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru. Događanje je proteklo u znaku proslave dvostruke obljetnice: 10 godina održavanja manifestacije te 30 godina djelovanja Kuburaškog društva „Desinićka kubura“ koje je zajedno s Muzejima Hrvatskog zagorja – Dvorom Veliki Tabor organizator ove manifestacije.

Program je započeo u 14 sati svečanim postrojavanjem i predstavljanjem deset kuburaških društava iz Desinića, Pregrade, Huma na Sutli, Jakovlja, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli te Radoboja. Pred brojnom publikom o manifestaciji su u ime organizatora govorili Renata Dečman, voditeljica Dvora Veliki Tabor, te Milivoj Dravinec, predsjednik Kuburaškog društva „Desinićka kubura“. Posjetiteljima se s nekoliko prigodnih riječi obratio i Zlatko Šorša, predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Tom su prigodom Marjan Berić i Mlivoj Dravinec, predsjednici kuburaških društva „Ban Toma Erdödy“ Kačkovec te „Desinićka kubura“, uručili zahvalnice organizatorima i sudionicima manifestacije. Uzvanicima je zatim demonstrirano umijeće punjenja kubura i izrade baruta za što su se pobrinuli Danijel Crnić i barutar Josip Jesih. Okupljeni kuburaši zatim su se postrojili ispred Velikog Tabora gdje su zapucali iz kubura i topova. Događanje je završilo druženjem uz glazbeni nastup tamburaškog sastava Victory.

Ovogodišnje izdanje manifestacije Uskrsni ponedjeljak, pokrenute u Velikom Taboru 2013. godine, zabilježilo je rekordnu posjećenost s više od 500 gostiju.

Zahvaljujemo Kuburaškom društvu „Desinićka kubura“ na suradnji u organiziranju manifestacije!

Zahvaljujemo svim kuburaškim društvima (Kraljevec na Sutli, Pregrada, Zagorska Sela, Hum na Sutli, Jakovlje, Radoboj, Desinić) na sudjelovanju!

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku!

čitaj više