Novosti i najave

VERONIKAFEST U DVORU VELIKI TABOR

30. kolovoza, 2023.

U sklopu kulturno-turističke manifestacije Veronikafest u Desiniću, 1. i 2. rujna 2023., u Dvoru Veliki Tabor održat će se prigodan program na kojem će se naći zabavni igrokaz, lutkarska predstava te tri edukativno-zabavne radionice namijenjene djeci starijoj od 7 godina te odraslima. Riječ je o radionicama „Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“, „Veronika memory“, te „Tragom Veronike Desinićke“ kroz koje se sudionike upoznaje s našom nematerijalnom kulturnom baštinom te sa srednjovjekovnim vještinama.

U petak (1. rujna), bit će održane dvije radionice („Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom“ i „Veronika memory“) u terminu od 14:00 do 16:00 sati. U subotu (2. rujna) program će započeti u 13 sati s edukativno-zabavnom radionicom „Tragom Veronike Desinićke“. Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku sudjelovati u procesu srednjovjekovnog suđenja Veroniki Desinićkoj, koje će se održati u sklopu zabavne igre „Okrivite ili oslobodite!“ (namijenjene djeci starijoj od 12 godina te odraslima) s početkom u 14 sati. Uz njihovu će pomoć Veliki inkvizitor odlučiti o krivici optužene, ali i sudbini lažnih svjedoka. Sudionici igre će upoznati tužitelje i branitelje optužene, dobro se zabaviti i nasmijati, a uz to, moći će obući odore porote ili tamničara i biti živi akteri u suđenju vješticama! U 15 sati lutkarska družina Ioculatori izvest će lutkarsku predstavu „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ namijenjenu svim uzrastima.

Lutkarska predstava, igrokaz te radionice besplatne su za sve posjetitelje, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.

Radujemo se Vašem dolasku!


PROGRAM DOGAĐANJA:


Petak, 1. rujna 2023.


14:00 - 15:00 Radionica "Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom"

15:00 - 16:00 Edukativno-zabavna radionica "Veronika memory"


Subota, 2. rujna 2023.


13:00 - 14:00 Edukativno-zabavna radionica "Tragom Veronike Desinićke"

14:00 – 15:00 Zabavna igra „Okrivite ili oslobodite!“

15:00 - 15:30 IOCULATORI - Lutkarska predstava "Legenda o Veroniki Desinićkoj"

čitaj više

Možemo li se odjenuti u Veliki Tabor? Naravno da možemo! Al' ti pokaži kako!

20. srpnja, 2023.

Dvor Veliki Tabor raspisuje i provodi javni natječaj za dizajn i kreativno rješenje odjevnih predmeta inspiriranih arhitekturom Velikog Tabora.

Natječaj je otvoren svim zainteresiranim sudionicima, bez dokazivanja profesionalnog statusa, ugleda i/ili iskustva.

Zadatak je kreirati odjeću od tekstila (poseban odjevni predmet ili više njih) inspirirajući se arhitekturom Velikog Tabora. Odjevni predmet treba dizajnirati tako da se na njemu jasno mogu uočiti karakteristike velikotaborske kasnogotičke i renesansne arhitekture i/ili zasebni arhitektonski elementi i/ili zidni oslici. Prilikom procesa kreiranja odjeće natjecatelji se mogu služiti fotografijama, vlastitima ili s internetskih stranica (web, društvene mreže…) Dvora Veliki Tabor.

Cilj natječaja je dobiti skice odjevnih predmeta koji bi (kad bi bili izvedeni u stvarnosti) svojim estetskim i funkcionalnim vrijednostima mogli oplemeniti prostore i događanja u muzeju.

Natjecatelje pozivamo da oblikovanju pristupe maksimalno slobodno i otvoreno u smislu forme i funkcije, svakako vodeći računa o potrebama i karakteristikama potencijalnih korisnika novog odjevnog predmeta, ali i vrijednostima koje predmet komunicira.

Natječaj se provodi u sklopu obilježavanja Dana europske baštine 2023. godine.

Za najuspješnije dizajnersko rješenje, prema odluci ocjenjivačkog suda, osigurana je novčana nagrada, dok će za još tri natjecatelja biti pripremljeni poklon paketi.

Kriteriji po kojima će se ocjenjivački sud ravnati su: originalnost, održivost, prepoznatljivost velikotaborske arhitekture i/ili detalja, te lakoća izvedbe odjevnog predmeta sa skice.

Natječaj traje od 17. srpnja do 1. rujna 2023. godine kada je zadnji rok za slanje skica u elektronskom obliku na adresu kristina.pavlovic@mhz.hr. Email poruku je potrebno nasloviti: NATJEČAJ ZA DIZAJN ODJEĆE – DVOR VELIKI TABOR. Skice, izvedene u bilo kojoj tehnici, do 1. rujna 2023. također treba poslati i na papiru (max format A3) na adresu Dvor Veliki Tabor, za natječaj, Hum Košnički 1, 49 216 Desinić.

Svaki natjecatelj je, uz najviše 5 skica, dužan poslati i svoje podatke – ime, prezime, adresu i broj kontakt telefona

čitaj više

TABOR FILM FESTIVAL

04. srpnja, 2023.

21. Tabor Film Festival

06. - 09. srpnja 2023.

Dvor Veliki Tabor, Desinić

Dođite i uživajte u bogatom filmskom programu, glazbi, radionicama i ostalim popratnim sadržajima!

https://taborfilmfestival.com/

https://www.facebook.com/TaborFilmFestival/

https://www.instagram.com/tabor_film_festival/

čitaj više