Novosti i najave

Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor – izložba, radionice, predstava

15. ožujka, 2021.

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.

Premda se najčešće povezuje uz djecu, znalci vještinu lutkarstva često definiraju ovako: „Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija“.

U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani uz Veliki Tabor poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine. I nisu to predstave samo za djecu. U njima jednako uživaju i odrasli koji tako na trenutak ostavljaju stvarni svijet i dopuštaju si maštati.

Prošle je godine, po prvi puta, u Dvoru Veliki Tabor kao aktivnost projekta Living castles, organiziran Međunarodni festival lutkarskih predstava. Brojni veliki i mali posjetitelji mogli su uživati u zanimljivim lutkarskim predstavama. (Sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.)

Ove godine želja nam je uključiti se u obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva. Već u petak 19. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“. Mnoštvo igračaka koje će biti prikazane u Velikom Taboru, a koje su sada u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca, proizvedeno je od kraja 19. do početka 21.stoljeća (jednaki status imaju starinske igračke od papier machea i lutke Barbie i Teletubbies). Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec.

I premda će izložba ostati otvorena neko duže vrijeme, baš ovaj vikend u kojem se proslavlja Svjetski dan lutkarstva, bit će idealan za posjet Velikom Taboru.
Naime, u subotu, 20. ožujka i u nedjelju, 21. ožujka, djeca će se, sa svojim roditeljima, u čak dva termina (od 11:30 do 12:30, te od 14:00 do 15:00 sati) moći okušati u izradi „poskakujućih“ (pop-up) vitezova - zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala, te lutaka „silueta“ koje će odmah moći isprobati u tzv. kazalištu sjena.
Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, za sve će posjetitelje muzeja, male i velike, između dvije radionice, u 13 sati, lutkarska družina IOCULATORI odigrati predstavu Legenda o Veroniki Desinićkoj.

No, čak i ako ste u nemogućnosti doći u Desinić, možete se u ovu proslavu uključiti iz vlastitog doma. I to tako da pronađete neku svoju fotografiju iz djetinjstva na kojoj se, uz vas, nalazi i vaša omiljena (ili bilo kakva druga) igračka. Do kraja mjeseca ožujka fotografije možete „prikopčati“ na zid Facebook stranice www.facebook.com/VelikiTabor/ uz informaciju kada (koje godine) i gdje je fotografija snimljena. Sve će se fotke s igračkama naći u posebnom albumu na web stranici Velikog Tabora, www.veliki-tabor.hr.

Dovedite djecu, omogućite im vikend pun lutaka i zabave, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera!


RASPORED OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA
U DVORU VELIKI TABOR

Petak, 19. ožujka 2021.
U 18:00 sati – otvorenje izložbe lutaka iz ostavštine Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“


Subota, 20. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena


Nedjelja, 21. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
U 13:00 sati – lutkarska kazališna predstava družine IOCULATORI – Legenda o Veroniki Desinićkoj
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

Do kraja ožujka šaljite na facebook stranicu Velikog Tabora svoje fotografije iz djetinjstva na kojima ste snimljeni s nekom igračkom, te navedite koje je godine i gdje prizor fotografiran.

čitaj više

JEDINSTVENO VALENTINOVO U VELIKOM TABORU

15. veljače, 2021.

"U potrazi za srcem...", subotnje (13.02.2021.) događanje u Dvoru Veliki Tabor, ostat će nezaboravno parovima koji su odlučili doći u Desinić i biti dio posebne proslave Dana zaljubljenih. Zagrijavanje je počelo uz video - promociju knjige "Zbogom romantiko" autorice Sanje Pilić. S književnicom je razgovarala muzejska pedagoginja DVT-a, Kristina Pavlović.

Sudionici događanja ispunili su, potom, upitnik o ljubavi, a onda iskušali detektivske sposobnosti u igri traganja "za izgubljenim srcem" po prostorima osvijetljenog Velikog Tabora. Romantična večer završila je pod otvorenim nebom u atriju Dvora zajedničkim gledanjem video-mappinga o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićka i Fridrika II. Celjskog.

Obilježavanje Valentinova organizirali su djelatnici DVT-a na čelu s voditeljicom ustanove, Nadicom Jagarčec, a za uspješnu izvedbu planiranog i video-mapping bila je zadužena muzejska tehničarka, Nives Ćurković.

Program se odvijao u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca, a provodi se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više

„U potrazi za srcem…“ – Valentinovo u Dvoru Veliki Tabor

10. veljače, 2021.

U Velikom Taboru ove će se subote tragati za srcem

U Dvoru Veliki Tabor ljubav se živi i za nju se umire tijekom cijele godine. Dakako, u našim legendama najviše! Onoj o Veroniki Desinićkoj i onoj o Vili Meluzini. I kroz brojne eksponate muzejskog postava koji svjedoče ljubav na najrazličitije načine.

Ne zaboravimo ni na labirint ljubavi i stvaralaštva kreiran dječjim rukama, od kamena, pored Velikog Tabra.

Veljača, mjesec u kojem se zadnjih nekoliko desetljeća obilježava Valentinovo, nama je prigoda da svojim posjetiteljima pružimo romantični doživljaj blagdana zaljubljenih. Noću osvjetljeni Veliki Tabor izvanredna je kulisa za to.

Stoga, ove subote, 13. veljače 2021. godine organiziramo posebno događanje kojeg smo nazvali „U potrazi za srcem…“

Prilika je to da, posebice parovi, u ovim uvjetima ograničenih mogućnosti za konzumaciju romantičnih večera i izlazaka, ipak dožive nešto posebno.

Evo što:

* nakon dolaska na 333 m nadmorske visine, na Košnički Hum, obilazak oko dvora i prolazak kroz labirint ljubavi i stvaralaštva

* u 19:00 video-promocija knjige „Zbogom romantiko“ autorice, poznate hrvatske književnice Sanje Pilić koja kroz žensku optiku govori o partnerskim odnosima, stvarnosti u kojoj živimo, starenju, nevidljivosti, ali i o odlukama koje donosimo ili ih propustimo donijeti

* u 19:30 organizira se „Potraga za izgubljenim srcem“: igra u kojoj se parovi natječu koji će najbrže pronaći izgubljeno srce među prostorima Velikog Tabora slijedeći dobivene upute sakrivene u kuvertama na određenim točkama puta do srca

Najuspješniji par dobiva nagradu, a za ostale sudionike pripremljeni su utješni pokloni.

* edukativnoj igri prethodit će „zagrijavanje“ sudionika na način da će svatko dobiti listić s pitanjima usmjerenim na poznavanje partnera poput - Što najviše volite kod svoga partnera/ice? Postoji li nešto što vas zbunjuje kod partnera/ice? Što volite raditi zajedno, a što odvojeno?

Odgovori dobiveni putem ove anonimne ankete, s dopuštenjem sudionika, bit će analizirani i postat će dio stručnog teksta povezanog s projektom „Gdje pronaći ljubav u muzeju?“

* u 20:00 na zidinama atrija Velikog Tabora bit će projekcija video-mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“

Događanje će se odvijati uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Program se odvija u sklopu projekta LIVING CASTLES / Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, a provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitaj više