O projektu

Projekt Mreža "živih" dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa pod akronimom LIVING CASTLES provodi se u sklopu Programa suradnje Interreg V-A programa suradnje Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci (1. listopad 2018. – 31. ožujak 2021.)

Cilj projekta

U središtu projekta LIVING CASTLES je očuvanje i vrednovanje ljetnikovaca/dvoraca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine.  U projekt su uključeni Dvor Veliki Tabor i Muzej seljačkih buna.

Glavna vodilja projekta

Glavna vodilja projekta je osnivanje zajedničke robne marke vezane za dvorce i ljetnikovce, koja će pomoći u boljoj prepoznatljivosti i promociji, s željom da se oni u zemlji i inozemstvu predstavljaju kao zajednički turistički proizvod po uzoru na dvorce južne Češke i bavarske dvorce. Gradovi se opremaju zajedničkim pločama označavanja, provodi se zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu. Dvorci su spomenički i kulturno zaštićeni objekti, zbog čega je njihova namjena često rigidno određena, pa su promjene teške i skupe. Projekt posvećuje puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo. Niz zajedničkih popratnih događaja i investicija u kulturnu baštinu nude jedinstveno iskustvo života u dvorcu.

Aktivnosti Muzeja Hrvatskog zagorja

U Muzeju seljačkih buna će se pomoću suvremene tehnologije (naočala za hologramske projekcije, projektori za video-mapping) posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj oživljavanjem stalnog muzejskog postava i Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.

U Dvoru Veliki Tabor će se posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj korištenjem video-mapping projektora koji će oživjeti priču o Velikom Taboru na zidinama Dvora.

Organizacija događanja u Dvoru Veliki Tabor: Međunarodni festival lutkarskih predstava.

Organizacija događanja u Muzeju seljačkih buna: Viteški turnir.

U sklopu projekta izdat će se promocijska brošura za Dvor Veliki Tabor i Muzej seljačkih buna.

Djelatnici muzeja će sudjelovati u prekograničnim seminarima s radionicama za javni sektor i dionike u turizmu zbog upoznavanja s novim turističkim proizvodom partnera na projektu LIVING CASTLES.

Organizacija događanja u Muzeju seljačkih buna i Dvoru Veliki Tabor uz korištenje suvremene IKT-e opreme.

Projektni tim Muzeja Hrvatskog zagorja

Nadica Jagarčec – voditeljica projekta od strane Muzeja Hrvatskog zagorja, članica Upravnog odbora projekta

Lidija Kelemen – stručna suradnica na projektu – kustos

Ana Kovačić – administrativna suradnica

Vlatka Filipčić Maligec – muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna